Всеки знае Крит, Майорка или Сардиния. Но чували ли сте

...
Всеки знае Крит, Майорка или Сардиния. Но чували ли сте
Коментари Харесай

Средиземноморски острови, за които може би не сте чували

Всеки знае Крит, Майорка или Сардиния. Но чували ли сте в миналото за Крес, Скопелос, Кабрера Гран или Ил де Кавало? Тогава е извънредно време! Показваме осем непознати средиземноморски острова, за които не всеки сигурно е чувал.

Сан Никола, Италия

Малко над 100 души живеят на дребния италиански остров Сан Никола, част от островите Тремити в Адриатическо море. Няма летище, само че има фериботни връзки до континента и сред островите единствено през летните месеци сред юни и септември. Някога употребен като място за заточение на пандизчии, през днешния ден туристите го намират за дребен парадайс надалеч от всеобщия туризъм на Сан Никола. Тук царува спокоен селски живот и съвсем никой не приказва британски или немски. Островът е доминиран от могъщото абатство Санта Мария а Маре, където са заровени костите на монаха Николо.

Целият архипелаг е част от по-голям предпазен естествен парк в Пулия, което прави морето чудесно за гмуркане. На прилежащия остров Сан Домино има единствено един плаж. Сан Никола има единствено един хотел, останалото са частни стаи. Така че островът е съвършен за тези, които търсят успокоение, които обичат морето и в идеалния случай приказват малко италиански.

Кабрера Гран, Испания

Носи прозвището " Гран ", което значи " огромен " - Кабрера Гран е всичко друго, само че не и това. Поне когато го сравнявате с остров Майорка във връзка с повърхност. По хубост островът, който е единствено 15,69 квадратни километра, не отстъпва по нищо на останалите Балеарски острови. Тъй като Кабрера Гран е част от народен парк, управляващите са строго регулирали визитата на острова и близките води. Максимум 50 туристи дневно имат право да влизат в националния парк и дебаркират с лодка в пристанището на Кабрера.

Преди две години отвори порти първият хостел на острова, Albergue de Cabrera. Министерството на околната среда на Майорка уреди някои от казармите, употребявани преди този момент от военните, да бъдат превърнати в дванадесет двойни стаи. Престоят на гостите сред юни и септември обаче също е стеснен до една нощувка тук. Посещението си заслужава най-много поради съвсем непокътнатата природа. Гмуркачите ще намерят многообразие от морски жители и подводни растения в кристално чистата вода. На изхода на Cala Gandulf се намира Cova Blava, " синята пещера ", която е налична единствено откъм морето. В дългата 160 метра и необятна 50 метра пещера водата свети още по-синьо от нормално към островите Кабрера, с помощта на светлинните отблясъци.

Црес, Хърватия

Црес е, дружно със прилежащия остров Крък със същия размер, най-големият остров в Адриатическо море - само че все пак е доста по-малко развъртян за туризъм и също доста по-малко прочут. Тук също има всичко, което туристите обичат в Хърватия: страхотни заливи и плажове, идилични дребни градчета и риболовен селища, вкусна храна и гостоприемни локални поданици. Също по този начин планини със спиращи дъха гледки към морето, издигащи се сред хълмисти равнини с маслинови горички и полета с черешови, смокинови и кайсиеви дървета. На юг Крес е обвързван с мост с остров Лошинь, богат на цветя и борови дървета, който също си заслужава да посетите.



Панарея, Италия

Ако ви харесва уюта, само че въпреки всичко обичате да излизате или да се храните на открито по изящен метод, ще се чувствате в свои води на италианския мини остров Панарея. Островът е един от Еолийските острови край северния бряг на Сицилия и с повърхност от 3,4 квадратни километра е най-малкият обитаем остров в архипелага. Варосани къщи, тесни улички, цъфтящи олеандри, лимонови дървета, кактуси и фантастична панорама към морето от съвсем всяка точка на острова съставляват специфичния сексапил на Панарея. Малките електрически коли играят ролята на „ таксита “, превозвайки туристи и локални поданици от единия до другия завършек на острова. Панарея може да се прегледа и пешком.

През юли и изключително през август Панарея е гореща точка за италианската и от време на време интернационалната шикозна навалица. Тогава регионът към дребното пристанище се трансформира в празненство зона с съвременни клубове, питейни заведения и заведения за хранене. За да избегнете паниката и скъпите цени през високия сезон, би трябвало да посетите Панарея през май, юни или септември. След това разполагате с острова и дребния плаж на югоизточното крайбрежие съвсем за себе си и можете да разговаряте с очарователните островитяни.

Ил дьо Кавало, Франция

Преведено на британски, Île de Cavallo значи „ Остров на конете “. Никой не знае тъкмо за какво е по този начин, само че това също няма изключително значение. Това, което в действителност има значение тук, са парите. Малкият остров, на четири километра южно от Корсика и част от архипелага Лавеци, е населяван най-вече от милиардери, а милиардерите обичат да почиват тук. Разбира се, най-добре е да закотвите личната си яхта край Ил дьо Кавало. Ако ви е разрешено, можете също да вземете лодка от континенталната част на Корсика до острова, да вземем за пример, с цел да вечеряте в известния Restaurant des Pecheurs. Петзвездният хотел със същото име, единственият на острова, също може да се резервира постоянно по интернет - а отвън сезона не е наложително да сте милионер, с цел да можете да си позволите стая.

Защо въпреки всичко си коства да посетите Ил дьо Кавало - с изключение на опцията да видите една или друга звезда? Заради кристално чистата вода да вземем за пример, която свети в тюркоаз сред гранитните рифове. Или да видите мястото, където се случи най-тежкият случай на френски транспортен съд в Средиземно море: над 700 души починаха, когато фрегатата Sémillante претърпя корабокрушение в бурята на рифовете на островите Лавеци.



Скопелос, Гърция

Крит, Родос, Санторини, Лесбос, Наксос - евентуално всеки е чувал тези имена преди. Сред повече от 3000 острова, които принадлежат на Гърция, има и голям брой незнайни или по-малко известни острови, които си заслужава да бъдат посетени. Предимството: те са по-малко препълнени с туристи и затова са запазили повече от истинския пейзаж и просвета. Скопелос е един подобен остров. Североизточната и източната част на скалистия остров Споради са доста стръмни и частично недостъпни, само че западното и южното крайбрежие са още по-красиви: мирише на култивиран чай, голям брой красиви заливи и плажове се редят по крайбрежието, да вземем за пример дългият плаж Лимнонари с бял пясък и тюркоазено море.

Освен това на Скопелос предлага голям брой действия навън като туризъм, планинско колоездене и каяк. Не пропускайте да се изкачите до църквата Agios Ioannis sto Kastri, където са снимани елементи от кино лентата на ABBA Mamma Mia с присъединяване на Мерил Стрийп и Пиърс Броснан. От горе се открива фантастична панорама към острова и морето. Също по този начин си коства да посетите остарялата черква, която се извисява високо над морето в град Скопелос, както и манастира Агиос Ригинос с гробницата на някогашния свещеник на Скопелос.

Ил Сен Онора, Франция

Ако търсите тишина и успокоение, дребният остров Saint-Honorat в Южна Франция е мястото за вас. Островът е единствено 1500 метра дълъг и 600 метра необятен и е на няколко километра от оживения кино фестивален град Кан. Въпреки дребния си размер, Saint-Honorat към момента има какво да предложи: преди всичко абатството Lérins, всесилен цистерциански манастир, чиито най-стари здания датират от 11-ти до 14-ти век. В манастира, който е заобиколен от лозя, към момента живеят 30 монаси. Те вършат лично вино, както и ликьор Lérina, който посетителите могат да закупят. Има и комфортен ресторант, където можете да вечеряте на мира.

Комино, Малта

Само трима души живеят непрекъснато на Комино, дребен каменист остров, който се намира сред Малта и Гозо в Средиземно море. Все отново единственият хотел на острова предлага 95 стаи за почиващите, което е малко, само че си има своя сексапил. На Комино има къмпинг и малко населено място с ваканционни бунгала. Пътуващите хвалят спокойствието на острова без коли, което е изключително уместно за ваканции с деца. Множеството заливи и пещери, които обкръжават стръмния бряг, са идеални за гмуркане с шнорхел и гмуркане.

Синята лагуна, в която чистата морска вода свети в тюркоазено синьо, е доста известна. Тук обаче е много пренаселено през високия сезон, тъй като доста летовници от Малта или Гозо идват с екскурзионни лодки. По принцип е по-добре да посетите Комино отвън ваканционния сезон, с цел да се насладите на празни плажове и заливи. Тогава това е просто парадайс на дребния остров. Най-добрата панорама е от кулата Сейнт Мери, издигната през 1618 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР