Всеки знае колко важни са витамините. Тези биологично активни вещества

...
Всеки знае колко важни са витамините. Тези биологично активни вещества
Коментари Харесай

Вижте кои са признаците за липса на витамин B12 в организма

Всеки знае какъв брой значими са витамините. Тези биологично дейни субстанции управляват работата на всички системи на органи без изключение. Статистиката демонстрира, че най-често се следи дефицит на витамин В12. Колко рисково е това положение? Какви признаци би трябвало да диря?

Витамин В12 и неговият недостиг
Ролята на този витамин не може да бъде подценявана. Трябва да се означи, че това биологично интензивно вещество взе участие в синтеза на червени кръвни кафези. В допълнение, витамин В12 е жизненоважен за естественото действие на нервната система.
Кобаламин не се създава от човешкото тяло - ние го получаваме единствено извън. Витамин В12 е богат на месо, млечни артикули и някои зърнени храни. За хора, които са отказали храна от скотски генезис и глутен се предлага от време на време да одобряват витамини под формата на добавки.

Слабост и отмалялост
Специалистите настояват, че един от най-честите признаци на витамин В12 е умората и слабостта. Защо се случва това? Когато тялото не получи задоволително количество от това биологично интензивно вещество, тялото стопира да създава червени кръвни кафези. Както е известно, алените кръвни кафези обезпечават превоза на О2 и въглероден диоксид в тялото. Намаляването на броя на алените кръвни кафези води до развиване на анемия, която е съпроводена от уязвимост и честа замаяност. Да, несъмнено, умората може да бъде обвързвана с физическо или психическо претоварване, бодърствуване. Но в случай че тя продължава дълго време макар вярното хранене и подобаващия режим на сън и отмора, тогава би трябвало да се направи кръвен тест - елементарен и бърз метод да се удостовери съществуването на анемия.

Изтръпване на ръцете и краката
Клетките на нервите в човешкото тяло са покрити с миелинова обвивка. Тя освен пази нервните нишки, само че и форсира предаването на нервните импулси. Но за производството на миелин е нужен витамин В12. На фона на неговия недостиг настава разрушение на миелиновите обвивки, вследствие на което нервите губят способността да предават импулси - ето за какво пациентите се оплакват от изтръпване в пръстите на ръцете и краката.

Координационни нарушавания
Загубата на миелиновата обвивка може да докара до загуба на възприятие за досег, както и до увреждане на проприорецепторите - кафези, които получават информация за вашата позиция в пространството и ситуацията на избрани елементи (органи) във връзка с вашето тяло. Ако постоянно се спъвате, падате, губите равновесие без забележима причина - това е показателно, че изпитвате липса на витамин B12.

Проблем с паметта
Нормално е понякога да забравяте телефонния номер или фамилното име на сътрудник, с който рядко споделяте. Но в случай че проблемите с паметта се появяват непрекъснато, тогава не би трябвало да ги пренебрегвате - това може да се дължи на увреждане на миелиновите обвивки и разрушение на нервните центрове и окончания.

Депресия
Обвзело те е възприятие на меланхолия? В работата и в персоналния живот всичко е наред, само че не можете да преодолеете тъгата и апатията? Да, повода може да е прочувствена, само че би трябвало да се има поради, че един от признаците на недостиг на витамин В12 е депресивно положение. Развитието му още веднъж е обвързвано с увреждане на миелиновите обвивки и нарушено действие на нервните кафези.

Не подценявайте личното си здраве. Ако сте забелязали едно или повече от горепосочените нарушавания, тогава би трябвало да се консултирате с доктор и да се подложите на тест.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР