Всеки знае, че със студа идват вирусите, които лесно ни

...
Всеки знае, че със студа идват вирусите, които лесно ни
Коментари Харесай

Хапвай кисело зеле за ударно повече витамин C през зимата

Всеки знае, че със студа идват вирусите, които елементарно ни разболяват. Това се случва, тъй като имунната система отслабва заради неналичието на сезонните плодове и зеленчуци. Правилното хранене през зимата може да балансира организма, с цел да бъде резистентен на измененията.

Витамините, и на първо място значимият витамин С, е това, което ни е най-нужно на прага на зимата и през всички студени месеци. За да се поддържат високи равнища на по този начин нужния за тялото витамин, здравният съвет постоянно е да се употребяват повече цитруси и горски плодове - пресни или замразени, те са доста добър източник на по този начин нужната ни имунна резистентност.

Според водещ съветски диетолог, визията, че цитрусовите плодове и най-много портокалите са източници на доста витамин С, не е напълно вярна.

Колкото и необичайно да наподобява, най-високо е наличието на имуноподдържащия витамин в киселото зеле и алените чушки.

 стремително повече витамин C през зимата

Нивата на скъпата хранителна съставна част в тях е 10 пъти по-висока, в сравнение с в цитрусите. Ако човек обича портокали, това е превъзходен метод да си набави витамина, само че страдащите от висока киселинност и тези, които по някаква причина нямат достъп до плода, умерено могат да си набират нужното от киселото зеле.

Ползи от киселото зеле

Поради процесите на ферментация домашното кисело зеле се трансформира в пробиотик, подобаващ за положителната перисталтика. Той поддържа чревната микрофлора в здравословно положение. Имунната система е допустимо да бъде модулирана посредством храносмилането и киселото зеле се оправя с този въпрос. Грижи се за произвеждане на имунни фактори от чревните стени.

 Кисело зеле Снимка: Илияна Димова

За да ферментира зелето, в него се поставя огромно количество сол и по тази причина продуктът става несъответствуващ за хипертониците, както и тези с наднормено тегло. Съществуват обаче предписания за кисело зеле без потреблението на огромни количества сол.

Друго преимущество на киселото зеле, което е от изгода в студените месеци, е наличието на бета-каротин. Той е присъщ за оцветените в ярки цветове зеленчуци и е потребен за поддържане на имунната система.

С негова помощ тялото създава кафези, убиващи микробите. Червените, лилавите, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци дават на тялото нужните количества бета-каротин. Те са наложително в зимните предписания. Най-подходящо е да се употребяват пресни или след напълно лека топлинна обработка, с цел да запазят всичките си потребни свойства.

Така че хапвайте по-често салата от кисело зеле или го добавяйте като гарнитура.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР