Всеки знае, че сънят е от ключово значение за физическото

...
Всеки знае, че сънят е от ключово значение за физическото
Коментари Харесай

Как липсата на сън съсипва социалния ни живот

Всеки знае, че сънят е от основно значение за физическото и психическото ни богатство, само че едно ново изследване твърди, че в действителност е значим и за обществения ни живот.

Според откриватели от Калифорнийския университет Бъркли, индивидите, лишени от сън, могат да страдат освен от торбички под очите, само че са по-склонни да се усещат и по-самотни и по-антисоциални, в сравнение с хората, които са се наспали добре.

Изводите, оповестени в списание Nature, разкриват, че тези, които не са спали задоволително, също наподобяват по-социално непривлекателни за другите, изостряйки съществуващите усеща на обществена изолираност.

Изследователите организират изследването посредством поредност от опити, употребяващи изображения от активността на мозъка при разнообразни обстановки, видеозаписи и стандартизирани ограничения за самотност.

Една част от участниците се лишават от сън, а на другите се дава опцията да поспят добре. И на двете групи се дава да гледат видеоклипове на непознати, които се доближават до тях. Ако участниците почувстват, че някой е стигнал прекомерно близо, може да натиснат бутон, с цел да спрат видеоклипа.

Авторите на проучването откриват, че хората, лишени от сън, имат мощна обществена отблъсквателна интензивност в мозъка по време на опита. Те реагират по метод, подобен на чувството, че някой навлиза в персоналното им пространство и че са в евентуално застрашаваща обстановка. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР