Всеки знае, че през лятото носенето на слънцезащитен крем, особено

...
Всеки знае, че през лятото носенето на слънцезащитен крем, особено
Коментари Харесай

Храни, предпазващи от вредните слънчеви лъчи

Всеки знае, че през лятото носенето на слънцезащитен крем, изключително на плажа, е извънредно значимо за предварителната защита на рак на кожата.

Има обаче още един фактор, който може да ни защищити от нездравословните UV-лъчи и това е храната.

Определени хранителни артикули съдържат субстанции, имащи свойството да пазят горния пласт на кожата от въздействието на ултравиолетовата светлина, главен провинен за появяването на меланом.

Кои са храните, които имат слънцезащитни свойства?

Боровинки

Освен богата палитра от витамини, обичаните дребни сладки плодчета съдържат и мощни антиоксиданти и бета-каротин, които защищават от слънчевата светлина. Боровинките са ослепителен източник на витамин С, който оказва помощ и против поява на бръчки, породени от слънцето.

Диня

Динята съдържа големи количества вода, които хидратират тялото. Освен това тя е доста богата на ликопен, който е мощен антиоксидант. Ликопенът има свойството да всмуква UVA и UVB-лъчите, което дава спомагателна отбрана в помощ на козметичните артикули с тази цел.

Ядки и семена

Ядките като орехи, конопени семена, семена от чия, лешници съдържат омега-3 мастни киселини. Рибата и яйцата също са прелестни източници на тези субстанции. Те са от голямо значение за здравето на кожата и предпазването ѝ от нездравословните слънчеви лъчи.

Моркови и листни зеленчуци

Тези зеленчуци съдържат забележителни количества витамин А. Той е жизненоважен за здравето на кожата. Витамин А или бета-каротин обезпечава естествена отбрана на кожата от ултравиолетовите лъчи.

Зелен чай

Богатото съществуване на мощни антиоксиданти в зеления чай оказва помощ за потискането на образуването на злокачествени кожни тумори. Зеленият чай подтиква производството на колаген в кожата, което в допълнение понижава кожните увреждания и стареенето.

Карфиол

Карфиолът е извънредно потребен зарзават, който е безпаричен на калории и захари, само че доста богат на антиоксиданти. Те понижават оксидативния стрес в клетките, провокиран от свободните радикали и защищават от слънчевата светлина. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР