Всеки знае, че пиенето на чешмяна вода е изключително вредно.

...
Всеки знае, че пиенето на чешмяна вода е изключително вредно.
Коментари Харесай

Опасно! Защо не трябва да варим една и съща вода 2 пъти

Всеки знае, че пиенето на чешмяна вода е извънредно нездравословно. Но не всеки има опция да си купува непрекъснато бутилирана вода или да употребява специфични филтри. От незапомнени времена има един благонадежден способ за дезинфекциране на водата и той е варенето й.

Днес доста хора постоянно варят водата няколко пъти, основно за чай или кафе, заради мързел да излеят течността, останала от последния път в чайника. Това изключително важи за офисите, където заран се налива един чайник или кана и водата се кипва всякога, когато някой желае да пие чай.

Но няма ли този табиет да навреди на тялото? Някои поддръжници на здравословния метод на живот настояват, че във всеки случай не би трябвало да се вари няколко пъти една и съща вода. Колко са прави?

Нека ви кажем какви примеси се съдържат във водата от чешмата. Първо, това е доста количество хлор, който се употребява за почистването й, само че може да нервира кожата и лигавиците, и в огромни дози и да способства за появяването на рак. На второ място, това са калциеви и магнезиеви соли, които, когато се сварят, се отсрочват на вътрешните стени на чайника. Трето, тежки метали, като олово, стронций и цинк, при високи температури образуват канцерогенни съединения, провокиращи появяването на ракови кафези. И четвърто, вируси, бактерии и сходна микрофлора.

Водата е " жива " и " мъртва "

Какво се случва с всички тези субстанции по време на варене? Определено бактериите и вирусите умират при първото шупване, тъй че просто е належащо да се дезинфектира водата. Особено в случай че водата се взема от подозрителен източник - река или бунар.

Солите на тежките метали от водата, за жалост, не изчезват, а когато се сварят, концентрацията им може да се усили единствено заради обстоятелството, че несъмнено количество вода се изпарява. Колкото по-голям е броят на кипенето, толкоз по-висока е концентрацията на нездравословни соли. Но, съгласно учените, техният брой към момента не е задоволителен, с цел да аргументи забележителна щета на тялото в даден миг.

Що се отнася до хлора, по време на шупване той образува доста органохлорни съединения. И колкото по-дълго продължава процесът на шупване, толкоз повече такива съединения пораждат. Те включват канцерогени и диоксини, които могат да имат негативно влияние върху клетките на човешкото тяло. Учените в хода на лабораторните проучвания са разкрили, че такива съединения се появяват даже в случай че водата преди шупване се почиства с инертни газове. Разбира се, нездравословното влияние на такава вода няма да бъде неотложно видимо, нападателни субстанции могат да се натрупват в тялото много дълго време, а по-късно да доведат до развиване на съществени болести. За да навредите на тялото, би трябвало да пиете тази вода всеки ден в продължение на няколко години.

Според британката, Джули Харисън, която има богат опит в проучването на резултата от метода на живот и храненето върху появяването на ракови тумори, всякога, когато водата се вари, наличието на нитрати, арсен и натриев флуорид става по-голямо. Нитратите се трансформират в канцерогенни нитрозамини, които в някои случаи предизвикват левкемия, неходжкинов лимфом и други типове рак. Арсенът може също да аргументи рак, сърдечни болести, неплодородие, неврологични проблеми и, несъмнено, отравяне. Натриевият флуорид неподходящо визира сърдечно-съдовата система и в огромни дози може да докара до ненадейно намаляване на кръвното налягане и флуорозата на зъбите. Вещества, които са безвредни в дребни количества, да вземем за пример калциеви соли, при неведнъж шупване на вода стават рискови: те засягат бъбреците, подтикват образуването на камъни в тях, и също по този начин предизвикат артроза и артрит. Многократно преварена вода не се предлага изключително за деца, защото високото наличие на натриев флуорид в него може съществено да повреди тяхното психическо и неврологично развиване.

Друг факт в интерес на недопустимостта на повторното шупване е образуването на тежък водород в деутериева вода, чиято компактност също се усилва. Обикновената вода се трансформира в " мъртва ", непрекъснатата приложимост на която заплашва със гибел.

Учените обаче са на мнение, че концентрацията на деутерий във водата, даже и след няколко топлинни обработки, е незначителна.

Между другото, преварена вода няколко пъти трансформира усета си не към по-добро, тъй че чай или кафе, направени от нея няма да бъде това, което би трябвало да бъде!/ zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР