Всеки знае, че измиването на храна преди готвене е добър

...
Всеки знае, че измиването на храна преди готвене е добър
Коментари Харесай

Не прекалявайте: 6 продукта, които не е необходимо да се мият, и дори е опасно

Всеки знае, че измиването на храна преди готвене е добър метод за попречване на хранителни отравяния и унищожаване на разнообразни типове замърсители. В множеството случаи това е вярно, само че в действителност има няколко типа зеленчуци, месо и други храни, които могат да станат неприятни за усета или даже да навредят на тялото след изцяло измиване. По-долу са разказани 6 продукта, които не би трябвало да се мият преди готвене.
Гъби
Миенето на гъбите може съществено да повреди усета и качеството им. Факт е, че гъбите имат доста мощна всмукване и след измиване е съвсем невероятно да се изсъхнат изцяло. Измиването ще докара до вдишване на огромни количества вода, което може да направи гъбеното ядене влажно, безвкусно и рисково. Като опция на водата, използвайте хартиена забрадка за разчистване на този артикул, просто ги избършете със суха хартиена забрадка и избършете всички замърсявания и парчета от гъбите. Ако готвите гъби, можете деликатно да отстраните замърсяванията с нож.
Яйца
Като предписание, яйцата се подлагат на интензивно разчистване в птицефермата благодарение на специфични машини, тъй че не е належащо да ги миете вкъщи. На черупката на яйцата има специфичен предпазен пласт, който е доста ефикасна отбрана против бактерии и салмонела. Пълното изплакване отстранява защитното покритие дружно с бактериите Salmonella, по тази причина продуктът би трябвало да се поддържа чист в хладилника, с цел да се избегне наново засяване с патогени.
Пиле
Основното измиване на домашните птици в мивката може да усили възможностите ви за хранително отравяне. Това е по този начин, тъй като в процеса на измиване или накисване във вода преди готвене, бактериите на повърхността на продукта проникват по-дълбоко във влакната на тъканите, остават там и стартират интензивно да се развъждат. В допълнение, при измиване на сурово пилешко месо, можете да разпространявате бактериите в кухнята посредством напръскване. Най-добрият метод за заличаване на патогените е добра топлинна обработка на месото, като шупване или пържене.
Риба
Измиването на сурова риба носи същите опасности като измиването на пилешко и алено месо. Когато се опитате да почистите морските блага в мивката, в действителност разпространявате нездравословни бактерии на повърхността, които евентуално няма да бъдат почистени с гореща пара или дезинфектанти, преди да влязат в контакт с други храни. Също по този начин измивате скъпи и питателни рибни сокове, увреждате усета и разваляте цвета на продукта, който е изключително скъп в готовото ядене. Отстранете люспите от рибата, само че не изплаквайте продукта по-късно. По този метод вие освен ще получите по-вкусна и питателна храна, само че и не разпространявате патогенните бактерии към други повърхности и храни.
Червено месо
Никога не накисвайте аленото месо преди да го измиете и готвите по същите аргументи, както пилешкото и рибното месо. Освен обстоятелството, че измиването на аленото месо може да докара до навлизане на микроби в други храни и ястия, в действителност изплакването с вода може доста да повлияе на качеството и усета на продукта в крайното ядене. По време на контакт с вода, месото става по-гумено и безвкусно, ароматът му се губи, а спомагателната влага в месото води до прекалено изпарение при готвене от непотребната вода, което също въздейства на усета след готвене. По-добре избършете аленото месо с хартиена забрадка, с цел да отстраните непотребната влага преди готвене.
Ориз
Разбира се, в някои случаи би трябвало да измиете ориза, преди да започнете да готвите ястието. Например, би трябвало да се измие зърното, в случай че оризът е бил модифициран по време на производството на талк или оризов прахуляк, което в този момент е много рядко. Измиването на ориза преди готвене отстранява някои от естествените нишестета, които покриват повърхността му. Това понижава лепкавостта на сварения ориз, което води до ронлива храна. Ако употребявате ориз с кръгли зърна за готвене, да вземем за пример ризото, тогава измиването ще повлияе неподходящо на кремовата текстура и усета на готовия артикул.
Дадохме единствено няколко рекомендации по отношение на това кои храни не би трябвало да се мият преди готвене. Въпреки това, да се измие или да не се измие дадена храна зависи от вас. В последна сметка, вие сте този, който се грижи за вашето здраве и усета на готовото ядене. Подхождайте умно към процеса и бъдете бдителни, когато приготвяте храна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР