Всеки вторник Рюдигер Лансел пътува с кола до военновъздушната база

...
Всеки вторник Рюдигер Лансел пътува с кола до военновъздушната база
Коментари Харесай

Всички модернизират ядрените си арсенали. Но Китай е най-бърз.

Всеки вторник Рюдигер Лансел пътува с кола до военновъздушната база в Бюхел, провинция Райнланд-Пфалц. Пред входа 83-годишният деятел за мир сяда на сгъваемо столче в символ на митинг: упорства за изтеглянето на оръжията, намиращи се в тази база на Бундесвера, и за тяхното заличаване.

В Бюхел се съхраняват двайсетина американски нуклеарни бомби B61, които при положение на нахлуване ще бъдат хвърлени от немски военни водачи. Лансел стачкува точно против този нуклеарен ангажимент на Германия.

52% от германците са " за " атомните бомби

Само до преди половин година изглеждаше, че доста германци споделят възгледите на деятели като Лансел. И партиите от ръководещата коалиция си бяха сложили задачата " Германия без атомни бомби ". Но след съветското нахлуване над Украйна и заканите от Кремъл за потребление на нуклеарно оръжие настройките се трансформираха радикално.

Актуално изследване на социологическия институт Инфратест-Димап демонстрира, че 52 на 100 от германците желаят американските атомни бомби да останат в Германия. На същия въпрос, заложен преди 1 година, едвам 14 % от интервюираните дадоха отговор позитивно.

И деятелят Лансел усеща по какъв начин германците стартират да заобичват атомните бомби. " Винаги слагам до моето столче и едно празно - като покана към други хора да беседваме по тематиката. Но до момента не е пристигнал никой, с цел да ми каже,че съм прав. "

Нови нуклеарни оръжия

От 2023 година атомното оръжие в Бюхел ще бъде сменено с ново от вида B61-12. Тези съвременни нуклеарни бомби освен могат да бъдат точно насочвани към задачата, само че и разрешават избор на тяхната взривна мощност. Критиците им се притесняват, че това ще смъкна прага на възпиране от потреблението им.

За модернизирането на нуклеарните си оръжия Съединени американски щати ще похарчат към 10 милиарда $. А Германия ще влага милиарди евро за закупуването на нови съвременни самолети от вида F-35, които могат да носят тези бомби.

След десетилетия на разоръжаване нуклеарните сили още веднъж влагат доста пари в нови нуклеарни бойни глави и системи-носители - като ракети, кораби, подводници или изтребители. " Всички са заети с това да модернизират нуклеарните си арсенали ", споделя по този мотив Ханс Кристенсен от СИПРИ. " За страните атомните оръжия още веднъж стават по-важни. "

Китай желае да е в първа нуклеарна лига

Това важи в най-голяма степен за Китай, който най-бързо уголемява нуклеарния си боеприпас, споделя специалистът. " Не знаем аргументите за това, защото Пекин въобще не приказва по тематиката. Не споделя за какво строи нови силози, които явно са предопределени за балистични ракети ", споделя Кристенсен и прибавя, че през последните 2 години Китай е построил към 300 такива силози, както демонстрират сателитни фотоси, направени над китайски пустини.

" Възможно е китайците да се притесняват, че нуклеарният им боеприпас не е задоволителен за отблъскване на американски нуклеарен удар. Или пък е реакция на това, че бъдещите противоракетни системи ще бъдат доста по-добри, а с повече на брой нуклеарни бойни глави Китай ще е в положение да ги преодолява ", споделя още специалистът от СИПРИ. Едно е ясно: китайският президент Си Дзинпин желае войска от международна класа, което значи и нуклеарна мощ.

Започва ли безотговорно въоръжаване?

Затова е значимо благодарение на интернационалните контракти Китай да бъде привързан с горна граница за брой притежавани нуклеарни бойни глави. " Китайците нямат никакъв интерес от това и дотук са отклонявали всички оферти в тази посока ", споделя Кристенсен.

Скоро обаче Съединени американски щати и Русия също няма да са длъжни да съблюдават никакви горни граници, защото през 2026 година изтича действието на Договора за надзор над въоръжаването, прочут като " Нов СТАРТ " (START е кратко от " Strategic Arms Reduction Treaty " ). А на фона на войната в Украйна и настоящата обстановка с Републиканската партия в Съединени американски щати е малко евентуално съглашението да бъде продължено, счита Кристенсен.

Това покачва риска от започване на нова нуклеарна конкуренция сред Китай, Русия и Съединени американски щати. " Но в нея могат да се включат още и страни като Индия, Пакистан и Северна Корея ", притеснява се той. А с това се покачва доста и рискът от експлоадиране на нуклеарна война. " Живеем в ера на висок нуклеарен риск ", показва представителят на СИПРИ.

Кой ще оцелее?

Най-добре това си проличава от изявленията по съветската държавна телевизия. В едно от предаванията си водещият Владимир Соловьов, който е прочут рупор на Путин, съобщи следното: " Ако нещата не престават по същия метод, ще оцелеят единствено мутирали организми в Байкалското езеро. Целият останал свят ще загине след един солиден нуклеарен удар ".

Изглежда че Русия желае да поддържа жив страха от съветската нуклеарна мощност, в това число с цел да откаже страните от НАТО да подкрепят Украйна във военно отношение. Тази логичност обаче подтиква и други страни, като един Иран да вземем за пример, да мислят за разширение на нуклеарния си капацитет като възпираща мярка.

Всичко това значи, че визията за свят без нуклеарни оръжия се отдалечава. Това е ясно и на Рюдигер Лансел: " Това е като да се биеш с вятърни мелници ", споделя деятелят за мир. Но друго оръжие, с изключение на молитвата, той не познава. Затова и ще продължи всяка седмица да върви до Бюхел за своя безмълвен и уединен митинг.

Автор: Петер Хиле
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР