Всеки втори учител у нас страда от хронично недоспиване, а

...
Всеки втори учител у нас страда от хронично недоспиване, а
Коментари Харесай

Бърнаут! Всеки втори учител у нас страда от хронично недоспиване

Всеки втори преподавател у нас страда от хронично недоспиване, а над 75% не намират време и мотивация да спортуват. Това утежнява още професионалното прегаряне, от което страда 60% от гилдията.

8% от хората в нея са с рискови равнища на синдрома бърнаут, а 23% са в начална фаза, посочи създателят на изследването  доц. Юрий Янакиев на конференция в Пловдивския университет. Тези данни демонстрират по-високи равнища спрямо всички останали специалности у нас, сравними са единствено със положението на лекарите и медсестрите. По-високи са и от междинното в Европейски Съюз.

Проучването в представителната извадка от 1000 учители от цялата страна извежда като съществени фактори бумащината в системата, взаимоотношенията с децата – експанзията и апатията у тях, както и компликациите в общуването с родителите. „ Наблюдаваме некадърност за явен разговор. Учителите са одобрени в специалността си и постоянно застаряващи, а профилът на ученика е към този момент е друг. Той не е тогавашното безропотно дете, за което преподавателят е неоспорим престиж. Учениците са търсещи, знаещи, разпоредбите на играта са изменени ”, сподели доцент Янакиев.

Най-много отмалялост съгласно резултатите от изследването са натрупали учителите към 50-те с 20 година стаж в системата. Другата извънредно уязвима категория са преподавателите сред 30 и 35 година Това е възрастта, в която в днешно време се основават фамилии и деца. Това води до прекалено физическо и прочувствено претоварване, изключително на дамите, които обаче преобладават в учителската специалност.

Авторите на проучването от ПУ и профсъюз „ Образование ” към КТ „ Подкрепа ” дават и няколко рекомендации. Едната  е учителите да бъдат осведомени със признаците на професионалното прегаряне, с цел да могат да разпознаят това положение и да потърсят поддръжка. Често тя е доста нужна още при започване на професионалната реализация. „ Когато влиза младеж, приказваме за така наречен „ меден месец ”. Обикновено при прекомерно въодушевено встъпване в специалността следва отчаяние от сложния разговор, средата, консервативността на системата, връзките с по-опитни сътрудници, огромния брой деца ”, изясни доцент Юрий Янакиев. 

Той предлага да се вършат постоянни диагностики на професионалното прегаряне в гилдията – един път или два пъти годишно, както и да се изработят тактики за повишение на устойчивостта. Това включва възстановяване на уменията за другарство с родителите. В момента педагозите не могат и да се оправят с рецесии.

„ Учителите подлежат на наложителни прегледи, само че бърнаут е детайл, който мъчно би се хванал в рутинните диагностики на службите по трудова медицина -  коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. - Факт е, че учителската специалност изисква доста сила и хората, които със сърце и душа работят, постоянно намират устоите и могат да излязат от обстановка ”. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР