Всеки втори лекар в България е обект на агресия, алармираха

...
Всеки втори лекар в България е обект на агресия, алармираха
Коментари Харесай

Искане: Нападаш лекар, работиш в полза на обществото и плащаш глоба

Всеки втори доктор в България е обект на експанзия, сигнализираха медици по време на конгрес, проведен от Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ), отдаден на насилието против медици.
Медиците молиха да се подхващат дейности в необятен мащаб с присъединяване на цялото общество за предварителна защита на експанзията против съсловието им. Те желаят и иницииране на законови промени, които да дават опция при по-леки прояви на експанзия на нарушителите да се постанова освен административно наказване парична санкция, само че и да поставят избрани часове общественополезен труд със съдействието на общините .
Насилието над медици се трансформира в традиция и неизменима част от изискванията им на работа и на това би трябвало да се постави край, изрично съобщи ръководителят на Управителния съвет на БАПЗГ Милка Василева. Тя напомни случая на експанзия в Горна Оряховица, когато майка, пристигнала с бебето си, си разреши да удари с мобилния си телефон дежурната фелдшерка в лицето, което предизвика медиците да подхващат проведени дейности в своя отбрана.
Недопустимо е представителите на най-хуманната специалност да стават жертва на физическа експанзия. 70 - 80 представители на здравното съсловие са нападани всяка година, а наказаните са по-малко от 5 годишно, посочи доктор Нели Нешева от Български лекарски съюз. Тя изнесе тревожна статистика, съгласно която единствено в незабавната помощ в интервала 2014 - 2017 година случаите на принуждение са 47 през 2015 година, 28 през 2016 година и единствено през първата половина на 2017година - 25.
Нашумелият случай в Горна Оряховица приключи с санкция от 1000 лева, поради смекчаващи виновността условия - чисто досие и разкайване, уточни още тя с незадоволство. По думите ѝ това е нормалният свършек в сходни обстановки, а експанзията не стопира. Според доктор Нешева нужни са бързи производства и съответни санкции, обезпечаване на условия, при които да извършват отговорностите си умерено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР