Всеки втори лекар в България е на възраст над 51

...
Всеки втори лекар в България е на възраст над 51
Коментари Харесай

Криза за млади лекари - всеки втори медик е над 51-годишен

Всеки втори доктор в България е на възраст над 51 години, сочат данните на Българския лекарски съюз. Над 60% от медиците в у нас бързо и несъмнено напредват към графата " трета възраст ". Една четвърт от лекарите към този момент са в пенсионна възраст.

Прогнозата на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари е, че единствено след 5 години 98% от фамилните лекари ще са над 50-годишни.

Освен рецесия за млади лекари, към този момент има и сериозен дефицит за съответни експерти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за фамилни лекари са към 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния интернационален медицински конгрес, който се организира в София тези дни.

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ " Св. Иван Рилски " изясни, че изискванията на работа за младите експерти не са положителни.

" Повечето от тях търсят реализация на открито. Работиш против една административна машина, която не оказва помощ, а пречи. Много сътрудници се обезверяват ", изясни доцент Сираков, представен от Нова телевизия.

По думите му мярката на страната да заплаща 3 години специализация на лекарите не оказва помощ. " Това не е задоволително, тъй като в случай че им се даде късмет за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук ", сподели още доцент Сираков.

Мярката бе въведена през юли. Лекар специализант, на който страната е плащала специализацията, ще би трябвало три години след завършването на образованието си да остане да работи в България, и то в съответни лечебни заведения, посочени от здравното министерство, в които има дефицит на съответните експерти.

Идеята на измененията е страната да има контрола върху обезпечаването на нужните фрагменти в опазването на здравето, защото в този момент няма опция да влияе, когато се откри дефицит на избрани експерти. Досега заплащането за лекарите специализанти беше за сметка на бюджетите на лечебните заведения и заради финансови компликации доста от тях въобще не афишират места за специализанти. А страната не можеше да дефинира какви фрагменти да развива предпочитано според от потребностите на здравната система.

Президентът на Югоизточно - европейския медицински конгрес. доцент Андрей Кехайов изясни, че казусът с дефицита на млади лекари би трябвало да бъде прегледан сложно. " Държавата прави някакви стъпки. В България се влага за високи технологии, поради които в случай че ги нямаше, лекарите нямаше да има защо да работят, само че и са нужни по-добри условия, с цел да се задържат младите експерти ", съобщи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР