Всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните

...
Всеки втори лекар е на възраст над 51 години. Данните
Коментари Харесай

Криза за млади лекари у нас, до 5 г 98 процента от джипитата ще са минали петдесетака

Всеки втори доктор е на възраст над 51 години. Данните са на Българския лекарски съюз. Над 60 % от хората в бели престилки бързо и несъмнено напредват към графата „ трета възраст ”. Една четвърт от лекарите към този момент са в пенсионна възраст. Прогнозата на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари е, че единствено след 5 години 98 на 100 от фамилните лекари ще са над 50-годишни.

Освен рецесия за млади лекари, към този момент има и сериозен дефицит за съответни експерти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за фамилни лекари са към 450. Тези тревожни данни не убягнаха и на гостите на юбилейния интернационален медицински конгрес, който се организира в София този уикенд.

Доц. Станимир Сираков от УМБАЛ " Св. Иван Рилски " изясни пред Нова телевизия, че изискванията на работа за младите експерти не са положителни. " Повечето от тях търсят реализация на открито. Работиш против една административна машина, която не оказва помощ, а пречи. Много сътрудници се обезверяват ", сподели доцент Сираков за неналичието на млади експерти.

По думите му мярката на страната да заплаща 3 години специализация на лекарите не оказва помощ. " Това не е задоволително, тъй като в случай че им се даде късмет за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук ", сподели още доцент Сираков.

Президентът на ЮЕМФ доцент Андрей Кехайов изясни, че този проблем би трябвало да бъде прегледан сложно. " Държавата прави някакви стъпки. В България се влага за високи технологии, поради които в случай че ги нямаше, лекарите нямаше да има защо да работят, само че и са нужни по-добри условия, с цел да се задържат младите експерти ", съобщи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР