Всеки втори човек да бъде с наднормено тегло се очаква

...
Всеки втори човек да бъде с наднормено тегло се очаква
Коментари Харесай

СЗО потресващо: 70% от българските мъже чупят кантара

Всеки втори човек да бъде с наднормено тегло се чака до пет години, написа Труд.

Към момента 40% от популацията над 18 години страда от насъбрани килограми, а 13% са затлъстелите. Тревожната статистика оповестиха водещи ендокринолози у нас във връзка Световния ден за битка със затлъстяването – 11 октомври.

По данни на СЗО за по-малко от век казусът с наднормено тегло се е удвоил, по тази причина през 2025 година се чака всеки втори да е с такова.

България пък е на водещо място по затлъстяване в Европа, разгласи проф. Здравко Каменов – шеф на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в УСБАЛ “Александровска”.

С такова положение живеят към 24% от дамите, а над 54% са с наднормено тегло, а при мъжете със затлъстяване са над 25%, като трайно с наднормено тегло са близо 70% от българските мъже, уточни той.

Затлъстяването е болест и е нужно да се подхващат ограничения за преодоляването на епидемията от него, изясни доцент Пламен Попиванов, шеф на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни болести в същата болница.

По думите му показателят на телесната маса (ИТМ) е справедлив аршин, с който може да се дефинира дали човек страда от затлъстяване.

Той демонстрира съотношението сред килограмите и височината (kg/m2). За норма се одобряват стойностите сред 18,5 и 25. Ако ИТМ е в интервала 25-30, човек е с наднормено тегло, а при стойности над 30 – страда от затлъстяване.

Друг аршин е обиколката на талията. Ако тя е над 102 см при мъжете и над 88 см при дамите, има нараснал риск от развиването на редица хронични болести.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР