Всеки втори безработен в Пловдивска област е учил до 12.

...
Всеки втори безработен в Пловдивска област е учил до 12.
Коментари Харесай

Жестоки данни: Всеки трети безработен пловдивчанин има...

Всеки втори незает в Пловдивска област е учил до 12. клас, излиза наяве от данните на Националния застрахователен институт. Средно месечно от малко над 5000 незаети, които получават обезщетение от института за безработица, над 2800 са със приключено приблизително обучение. Веднага след тях се подреждат висшистите - 28% от безработните са учили в университет, като множеството са приключили магистри.

Докато те се оглеждат за добре платени позиции по специалността, то работодателите не желаят да наемат чиновници от студентската пейка, изяснява специалист от Агенция за асортимент на фрагменти. Бизнесът от години залага на по-квалифицирани хора. Затова и докторантите, които са останали без работа, са единици. 11 на 100 от незаетите пък са със приключен седми клас. Без обучение са 60 пловдивчани, а тези, които са с начално, гонят 100.

Най-много безработни се следят измежду 55-годишните пловдивчани. Причината е, че с напредването на възрастта намирането и акомодацията на нова работа става все по-трудно. Същевременно работодателите желаят млади фрагменти, само че с опит. Седем от 10 пловдивчани са сред 35 и 39 година, а 432 са на възраст сред 25 и 29 година

Николай попада в групата на най-младите, които си търсят нова работа. Има опит като шеф във компания, която търгува със захарни, безалкохолни и спиртни питиета. „ На последното ми работно място съм нараснал растежа на продажби с към 30% за година. Постигнах го с циркулиране по клиентите, предложение на промоции („ артикули кукички “) и конкурентни цени на пазара “, споделя Николай. По думите му, с цел да се хване на нова работа, би трябвало да му предложат най-малко 1200 -1300 лева чисто, а до тогава счита да си почине.

Мария Палазова пък, която живее и работи в Лондон, счита, че хората в по-зряла възраст могат да се оправят с по 1800 лева месечно, до момента в който на младите са им нужни най-малко 2300 лева, с цел да живеят умерено. Тя споделя още, че би се завърнала в родния си град даже и за по-ниско заплащане.

Оказва се, че дамите по-често от мъжете остават без работа. Средното обезщетение, което се изплаща, е 444 лева, като за мъжете то е 523 лева, а за дамите - 390 лева Паричното обезщетение за безработица е в размер на 60 на 100 от среднодневното заплащане, върху което са импортирани осигурителни вноски за последните 2 години. Това значи, че мъжете са работили за заплата от 872 лева, а дамите - 650 лева

Графика: Александър Саркизов

Снимка от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР