Всеки уважаващ себе си градинар трябва да има пепел(минерален тор)

...
Всеки уважаващ себе си градинар трябва да има пепел(минерален тор)
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знае всеки градинер

Всеки уважаващ себе си градинар би трябвало да има пепел(минерален тор) в своя боеприпас. Това универсално средство е потребно както за битка с вредителите, по този начин и като тор.

1.В пепелта има всичко належащо за растежа на растенията, няма азот, само че в него има други съставни елементи, които са еднообразно значими за вашите домашни любимци: калий, калций, магнезий, желязо, силиций, фосфор, сяра, бор, манган и други и други

Пепел може да бъде сменен с въвеждането на фосфорно-калиеви торове.

Интересното в дървесната пепел и в пепелта, получена от изгаряне на плява, съдържа друг брой детайли. 100 г дървесна пепел (1 чаша 200 г) съдържа 3 г фосфор, 8 г калий, 25 г калций. Пепел от плява съдържа повече хранителни субстанции – 5-6 г фосфор, 10-16 г калий.

Когато подготвяте почвата за пролетта (ако не я наторите през есента), прибавете 100 г пепел на квадратен метър. Това хранене ще размени 1 супена лъжица. лъжица калиев сулфат. Също по този начин, с това встъпление, растенията ще бъдат съвсем напълно снабдени с бор, който съвсем постоянно липсва на песъчливи почви.

Някои градинари са посъветвани да прибавят три до пет чаши пепел на квадратен метър, когато копаят и разхлабват почвата (на пясъчна почва вършат единствено през пролетта). Но това количество може да повлияе неподходящо върху подземните жители (особено земните червеи). В последна сметка, пепелта е всъщност нападателна основа.

Пепелта може да се нанася върху почвата освен в суха форма, само че и като инфузия: чаша за 10-литрова кофа с вода и да се употребява този разтвор на квадратен метър като горно растение.

Редовното въвеждане на пепел в почвата под цветя, шубраци, зеленчуци и даже дървета усъвършенства тяхното хранене, усилва устойчивостта на растенията към заболявания и метеорологични прищявки.

И листата на растенията, които са били оплодени с пепел, стават твърди, а не кърлежи или гризане на листа.

2. С помощта на пепел можете да се борите с вредителите. В същото време, самата пепел не убива вредители, а основава неподходяща среда за тях, като прави листата твърда и груба за ястие от листни въшки и други паразити.

Срещу вредителите, растенията би трябвало да се напръскат с ежедневна инфузия (100 г пресята пепел на 10 литра вода). Зеле, касис и слива ще бъдат изключително признателни за подобен “душ ”.

Смята се, че във високи концентрации (до 1 кг на 1 м2), пепелта може да унищожи телените червеи.

3. Пепел – профилактика от изгниване при предпазване на зеленчуци. Пепелта е добра за прахообразни разфасовки от месести коренища (например, георгините). Изсушава повърхността и загражда разнообразни изгниване. Също по този начин е добре пепелта да „ праши ” зеленчуци, изпратени за предпазване в зимни условия (картофи, моркови, цвекло).

Също по този начин способства за попречване на разнообразни гъбични и други растителни болести, които постоянно се срещат по време на предпазване.

4. Пепел предизвиква приятелското и бързо покълване на семената и укрепва разсад.

Пепел, доста градинари се употребяват за накисване на семена преди сеитба. На 1 литър вода вземете 2 супени лъжици. лъжица пепел, упорстват два дни, филтър. Тази инфузия може да се хранят с разсад от зеленчукови и цветни култури.

5. Пепел усъвършенства структурата на почвата и обогатява компоста.

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР