Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно

...
Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно
Коментари Харесай

Всеки трети ученик в София е активен пушач, сочи международно изследване

Всеки трети възпитаник в София е деен пушач, сочи интернационално проучване на университета " Джон Хопкинс " в Съединените Щати, направено взаимно с Коалиция за живот без тютюнев пушек. Изследването е извършено в София за интервала 11-14 април тази година.

София

Наблюдението на 87 учебни региона в София демонстрира, че към 84 учебни заведения има магазини за продажба на тютюневи произведения на разстояние по-малко от 250 метра, което е неразрешено с разпоредба на здравното министерство.
доктор Гергана Гешанова, Коалиция за живот без тютюнев пушек: " Изследването на СЗО демонстрира, че 30% от девойките сред 14 и 15 години и 22% от момчетата на 15-16 години, пушат. "
Над 450 са магазините на продажба на дребно към образователните заведения. Тютюневи произведения се продават в 350 от тях.
доктор Гергана Гешанова, Коалиция за живот без тютюнев пушек: " В 99% от тези магазини има реклама и това са нормално цветни красиви, светещи, на български, на британски приканващи с промоции комбинирани. С други думи рекламата работи така както би трябвало да работи, в тази ситуация обаче не за положително. " доктор Маша Гавраилова, Коалиция за живот без тютюнев пушек: " В 60% от случаите разрешават минавайки без да са влезнали в обекта, тези реклами и самите тютюневи произведения са забележими. "
След репортаж на Българска национална телевизия 2 за заведенията с наргилета към учебните заведения Върховна административна прокуратура се самосезира и бяха назначени инспекции. От " Коалиция за живот без тютюнев пушек " са внесли отчета с данните като сигнал в Прокуратурата, като упорстват да се разшири спектъра на инспекциите. Експертите ще желаят и смяна в законодателството за рекламата и промоциите на тютюневи произведения от всевъзможен тип наоколо до учебните заведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР