Всеки трети се опасява от употреба на ядрено оръжиеПоловината българи

...
Всеки трети се опасява от употреба на ядрено оръжиеПоловината българи
Коментари Харесай

Проучване на ЕСТАТ: Половината българи не симпатизират нито на Русия, нито на Украйна, две трети искат неутралитет

Всеки трети се притеснява от приложимост на нуклеарно оръжие
Половината българи не симпатизират нито на Русия, нито на Украйна, две трети желаят неутралитет. Това демонстрират данните от проучване на публичното мнение за войната в Украйна, извършено от организация ЕСТАТ. 

То е извършено в интервала 08.10-28.10.2022 година измежду 1004 пълнолетни български жители, подбрани по пол, възраст и вид обитаемо място, по метода " изявление лице-в-лице ".

Симпатиите и към двете страни отчетливо понижават, в по-голяма степен тези към Украйна и през октомври към този момент са съвсем изравнени. За 6 месеца сензитивно нарастват дяловете на индиферентните, като каквито се дефинират 56 на 100 от пълнолетните българи. 20,7%  подкрепят Русия, а 23,1%  - Украйна. Тези данни демонстрират „ привикване “ с войната, тя става част от всекидневието, а хората към този момент приоритизират други проблеми, главно обществени и материални.

Актуалната обстановка на фронтовата линия води до понижаване на каузи на българите, които виждат Русия като краен победител - от 32% през април, до 20% през октомври. 

Запазва се процентът на хората (39,7%), съгласно които в спора е невероятно която и да е от страните да реализира триумф.

Две трети (67,5%) от българите се афишират за неутралитет на страната ни както първоначално, по този начин и в разгара на войната. Тази настройка се подхранва от доста източници – благосклонности към Русия и режима на Путин, страхове от глобализация на спора, съмнение със способността на българската страна и НАТО да защитят страната ни при експанзия. 
16,3% желаят страната ни да поддържа Украйна, а 8,6% - Русия.



Всеки четвърти българин (25,8%) гледа позитивно на украинските бежанци в България. Всеки пети (19,0%) - негативно. Над половината респонденти (55%) се отнасят с равнодушие или нямат отношение по тематиката.

83,2% от участниците са декларирали, че се опасяват в друга степен от световен спор сред Русия и НАТО и трета международна война. 78,3% се боят, че може да се стигне до приложимост на нуклеарно оръжие.

69,9% показват боязън от ракетни и бомбени удари по български обекти от страна на Русия, а всеки втори (56,3%) - че Руската федерация може да ни окупира. Едва 3,4% от българите обаче са изразили подготвеност, следователно, да се запишат в армията, с цел да пазят Родината си.



Подкрепата за участие в НАТО, при предполагаем референдум, пада с 8 пункта за шест месеца. За първи път от 2004 година дяловете на поддръжниците и съперниците на присъединяване в алианса са на практика изравнени - 31,1% против 29,8%.
Нарастват доста дяловете на хората, които не биха дали своят вот в допитването, както и на тези, без ясна позиция - общо 39%.



Над половината българи декларират, че като член на НАТО страната ни би трябвало да се придържа към политика на „ снишаване “ и възпиране от интензивност (51,2% ). Едва една четвърт (24,6% ) считат, че България би трябвало да практикува пълноценно и интензивно участие с всички произлизащи задължения.

Цялото проучване може да видите в нашата Галерия!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР