Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с

...
Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с
Коментари Харесай

Проучване: 30% от преболедувалите COVID-19 страдат от психични разстройства

Всеки трети от излекуваните от COVID-19 е бил диагностициран с неврологично или психическо разстройство до шест месеца след възобновяване си, сочи измежду над 230 000 пациенти в Съединени американски щати. Това допуска, че пандемията може да докара до вълна от психологични и неврологични проблеми измежду хората, прекарали заболяването, обявиха учените, правили изследването, съобщи БГНЕС.
Изследователи, провели разбора, споделят, че не е ясно по какъв начин вирусът е обвързван с психиатрични положения като непрекъсната тревога и меланхолия, само че че това са най-честите диагнози измежду 14-те разстройства, които са оценени.
 Ако си бил в тежко положение поради ковид, страдаш месеци наред по-късно в 70% от случаите Ако си бил в тежко положение поради ковид, страдаш месеци наред по-късно в 70% от случаите
7 от 10 души, приети в болница за COVID-19, не са се възстановили изцяло пет месеца след изписването, съгласно ново изследване във Великоб...
Случаите на инсулт, деменция и други неврологични разстройства след COVID-19 са по-редки, споделят откривателите, само че към момента са обилни като брой, изключително при тези, които са прекарали болестта в по-тежка форма.
" Нашите резултати демонстрират, че мозъчните болести и психиатричните разстройства са по-чести след преболедуване на COVID-19, в сравнение с след грип или други респираторни инфекции ", сподели Макс Таке, психиатър от Оксфордския университет, който е началник на проучването.
Изследването не е в положение да дефинира биологичните или психическите механизми с акуратност, съобщи той, само че са нужни незабавни изследвания, с цел да бъдат те разпознати.
Предишно изследване на същите откриватели откри предходната година, че 20% от оживелите от COVID-19 са били диагностицирани с психиатрично разстройство в границите на три месеца след излекуването си.
 Откриват клинична пътека за лекуване на пост-COVID синдром Откриват клинична пътека за лекуване на пост-COVID синдром
Националната здравноосигурителна каса ще заплаща за лекуване на пост-COVID синдром. Това плануват промени в Наредба №9 от 2019 година за опр...
Новите открития, оповестени в списание Lancet Psychiatry, проучват здравните досиета на 236 379 пациенти с COVID-19, най-вече от Съединените щати, и откриват, че 34% са били диагностицирани с неврологични или психологични болести.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР