Всеки трети човек в страната не одобрява законовите промени в

...
Всеки трети човек в страната не одобрява законовите промени в
Коментари Харесай

Почти всички искат надбавките за трудов стаж да останат

Всеки трети човек в страната не утвърждава законовите промени в Кодекса на труда, предвиждащи премахването на надбавките за трудов стаж. Това сочат данни от проучване на социологическата организация " Афис ".

Въпрос: " Одобрявате ли препоръчаната смяна в Кодекса на труда, която планува унищожаване на надбавките за трудов стаж? "

Само един от всеки 10 души утвърждава измененията. 3/4 от българите не утвърждават това, а останалите 14% нямат мнение по въпроса съгласно данните на " Афис ".
 Снимка 412845
Източник:

" Вече стана традиция в първите месеци на годината работодателските организации да предизвикват законови промени, които усилват гъвкавостта на трудовите връзки в посока понижаване на правата на служащите, пишат от организацията по отношение на измененията.

Демографска разбивка на данните демонстрира, че отрицателното мнение по въпроса измежду обществото е относително отмерено застъпено в градове и села, измежду млади и остарели и разнообразни етноси и занятия. " С едно изключение обаче - в категорията " работодатели и арендатори " . При тях утвърждението се среща 3 и половина пъти по-често от нормалното (35% вместо 10%) ", демонстрира проучването.

Според резултатите от разбора измежду хората във възрастовия период 18-29 години съотношението " утвърждение - отрицание " също е преобладаващо отрицателно - 11% към 59%. Следователно може да се отхвърли догатката, че младите служащи възприемат надбавките на по-опитните си сътрудници като дискриминация.

" Дали това приказва за остаряло мислене? Всъщност приказва за наблюдаване върху действителността - обявите за търсене на наемни служащи всекидневно съдържат условие за избран стаж със подобен предмет на активност. Следователно трудово наетите осъзнават, че стажът е скъпо качество на работната мощ ", установяват от организацията.

Въпрос: " Одобрявате ли препоръчаната смяна в Кодекса на труда, предвиждаща разрешаване на сключването на трудови контракти, при които служащият е задължен да се явява на работа " на повикване " и да му се заплаща единствено за отработените часове? "

Става дума за по този начин наречените контракти " zero-hour " , които все по-широко се ползват във Англия след рецесията от 2008 година Там те са остро подложени на критика от левите партии и профсъюзите поради това, че правата и отговорностите на двете страни по такива контракти образуват трайна пазарна ниша за " прекариат " (от " precarious " - рисков, нерешителен и " пролетариат " ). Причината е, че сякаш краткотрайната плаваща претовареност се трансформира в капан за задълженията и бедността. Въпреки това сходна уредба се предлага и у нас.

55% от пълнолетните българи не утвърждават тази концепция. 28% я утвърждават. Останалите 17% са без мнение.
 Снимка 412846
Източник:

И тук по-подробните разбивки демонстрират, че гледната точка мощно зависи от позицията на жителя в релацията " работодател-работник ". При бизнеса и категорията на " самонаетите " съотношението сред съгласни и несъгласни се обръща и става 49% към 38%.

Негативното мнение, което е преобладаващо, се изяснява не толкоз с всеобщо познаване на трендовете в английския и други трудови пазари, колкото с фактическото състояние в България - " гъвкавостта " на труда у нас действително подсигурява неустойчив живот на наемния служащ и без особено предопределен за това правилник .
58% от българите получават част от номиналната си заплата в плик, за сметка на осигурителните си права, а във всяко пето домакинство (22%) най-малко един член губи работа в течение на година.

Въпрос: " Одобрявате ли препоръчаната смяна в Кодекса на труда, предвиждаща двойно нарастване на позволените часове за ексклузивен труд - от 30 на 60 часа месечно? "

Според данните 54% не утвърждават тази самодейност, а 27% я утвърждават. Останалите нямат мнение.
 Снимка 412847
Източник:

И по този въпрос е налице инверсия при " бизнесмени, арендатори " (60% са за, 31% против). Сред хората с приход на член на фамилията от най-високата категория - над 1 000 лева месечно, 46% са " за ", а 41% са " срещу ".

" Ако спомагателният труд годишно нараства от 150 часа на 300 часа при към 260 работни дни, се прекрачва границата на 8-часовия работен ден и се минава към " нова нормалност " - 9-часов работен ден . Исторически, концепцията " 8 часа труд, 8 часа сън, 8 часа свободно време " е минималното искане, от което потегля в последната четвъртина на 19 век международното работническо придвижване. Нейното реализиране структурираше метода на живот през 20-ти век, при което голямото болшинство, формирано от наемни служащи, се ползваше от богатствата на цивилизацията. Същото важи за " прогресивните " начинания за основаване на обществено дъно от " работещи небогати ", поясняват още от " Афис ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР