Всеки трети българин има близък, претъпял инфаркт или инсулт. Информираността

...
Всеки трети българин има близък, претъпял инфаркт или инсулт. Информираността
Коментари Харесай

Всеки трети българин има близък с инфаркт или инсулт

Всеки трети българин има непосредствен, претъпял инфаркт или инсулт. Информираността на българите във връзка с сърдечно-съдовите болести и рисковите фактори за тях се покачва в последните години, само че към момента има заблуди за тях. Една от тях е, че атеросклерозата е заболяване на възрастните, а това не е по този начин. Това сочат данните от национално представително изследване на организация " Естат " показано в сряда от Дружеството на кардиолозите във връзка Световния ден на сърцето.

Все още у нас хората считат, че атеросклерозата е проблем единствено на възрастните. Възрастните хора над 60 години постоянно мерят своя холестерол, до момента в който измежду младите това вършат 43%.

Проучването демонстрира още, че българите всеобщо оставят отговорността за своето здраве напълно на своя доктор. Така да вземем за пример над 60% от интервюираните не знаят резултатите от последното си проучване. По този мотив кардиологът доцент Васил Велчев разяснява, че за жалост се вижда наклонност една част от българското общество да отхвърля да се ангажира със личното си здраве.

Колегата му доктор Васил Трайков изясни, че в действителност атеросклерозата стартира в ранна възраст, само че проявленията ѝ стават забележими в късна възраст. " Процесът е дълъг и всеки един от нас би трябвало да се замисли много по-рано ", уточни той. По думите му би трябвало да се работи за смяна на тези настройки.

Основните рискови фактори за сърдечносъдовите болести са фамилната обремененост, тютюнопушенето и високото кръвно налягане. Превенцията е доста значима, тъй като рискът от инфаркт и инсулт може да бъде понижен посредством надзор над кръвното налягане и банкет на медикаменти, прекъсване на тютюнопушенето, здравословно хранене и физически интензивности. Сред рисковите фактори за сърдечно-съдовите болести е и мръсния въздух.

Председателят на Дружеството на кардиолозите проф. Асен Гудев разяснява, че последователно културата и настройките на хората се трансформират и те се научават да наблюдават главните рискови фактори за сърдечносъдови болести като висок холестерол, високо кръвно налягане, висока кръвна захар. " Атеросклерозата, или атеросклеротичните сърдечносъдови болести: инфаркт, инсулт, периферносъдовата болест, аневризмата на абдоминалната аорта – все положения, които в острия етап могат да са животозастрашаващи – всички тези болести стартират в една ранна възраст ", уточни Гудев. Той изясни, че рискът се усилва с годините висок холестерол и концентрацията на холестерола.

" Нашето обръщение всяка година е, че таргетът би трябвало да са младите ", уточни Гудев. Той даде образец, че основаването на питателните привички става в дестко-юношеска възраст. Същевременно проучвани я демонстрират, че намаляването на солта в храните понижава фрапантно честотата на инсултите и инфарктите и по тази причина хранителната промишленост е значим сътрудник в постигането на здравните цели.

Д-р Надежда Тодоровска от БЧК изясни, че организацията работи с групи за образование за оказване на първа помощ при сърдечносъдови произшествия. Като проблем тя дефинира обстоятелството, че у нас единствено към 30%от хората са минавали и то еднократно образование по първа помощ. А едно знание, което не се повтаря, се не помни и няма по какъв начин да бъде приложено в сериозна обстановка, когато адреналинът е висок. Тя прикани и за смяна в законодателството, с което да се уреди използването на автоматизирани дефибрилатори на публични места от подготвени жители. По думите ѝ в този момент доброволците, в случай че се отзоват и окажат първа помощ с подобен дефибрилатор, в следствие могат да бъдат подведени под наказателна отговорност. Същевременно при използването на автоматизираните дефибрилатори няма какво да се обърка, тъй че да се навреди на потърпевшия, а може единствено да се помогне.

" Не е нужно да си пожарникар, с цел да работиш с пожарогасител. Това са устройства, направени за лаици и доста хора щяха да са през днешния ден измежду нас, в случай че имаше опция, просвета и настройка да се оказва първа долекарска помощ, до момента в който дойдат екипите на Спешна помощ, които са раздрани от свръхнатоварване ", разяснява в поддръжка на концепцията проф. Гудев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР