Всеки трети автомобил е със зимни гуми в началото на

...
Всеки трети автомобил е със зимни гуми в началото на
Коментари Харесай

Всяка трета кола – със зимни гуми в жегата

Всеки трети автомобил е със зимни гуми при започване на лятото. Това сподели броене на екип на „ Труд ”. То бе осъществено за три дни в средата на тази седмица със съдействието на рали първенеца Крум Дончев.

От 1534 автомобила 1027 бяха с летни гуми и 507 – със зимни, сподели резултатът. В преброяването бяха включени коли от разнообразни марки и с регистрация от 9  области в страната. Броенето бе осъществено на под земята паркинг в мол и на открит пред хипермаркет, тук-там за паркиране пред бизнесцентър, на улица с дължина от към 400 м в синята и в зелената зона на София, както и на обща площадка пред няколко жилищни блока в квартал „ Младост 1 ”.

Понятието зимни гуми бе изведено от определението в Закона за придвижване по пътищата „ гуми, подобаващи за зимни условия ”, т.е. – бяха броени гумите с търговски означения М+S (Mud+Snow – тиня и сняг), 3PMSF (Three-Peak Mountain Snow Flake – Три планински върха със снежинка в средата). В проучванeто не е употребявано понятието „ всесезонни гуми ”, защото в случай че не всички, то множеството от тях имат обозначение М+S.  Шарката и дълбочината на протектора, както и означенията за годината на произвеждане не бяха взети под внимание. Бяха видяни коли с предни летни  и задни зимни гуми или противоположното, по тази причина бяха броени единствено предните гуми на колите.

В изследването попаднаха и два патрулни полицейски автомобила – „ Опел Астра ” на Седмо столично РУП, който се оказа със зимни гуми и КИА на КАТ-София, оборудван с летни гуми.
„ Шофирането със зимни гуми през лятото е толкоз рисково, колкото и с летни гуми през зимата. Рискът е от удължаването на спирачния път, в което всеки лидер може да се убеди и от персонален опит, и в случай че направи информация с годишните проби на ADAC – герамнския авто съюз ”, разяснява Крум Дончев.

Зимните и летните гуми се разграничават по каучуковата примес, от която са направени и типа на протектора. При зимните той е по-дълбок и грайферът е нарязан с отвори, наречени ламели. Зимните гуми имат по-голямо наличие на натурален каучук, което ги поддържа меки и гъвкави в студеното време под + 7 градуса Целзий и им дава по-добро сцепление с настилката. Грайферът им е по бездънен и има ламели. Когато асфалтът е над 7 градуса стартира по-бързо заличаване на грайферите. Лятно време температурата на шосето може да стигне и надмине 40-50 градуса, тогава ламелите „ се изпичат ”, изтирват и запълват, с което губят своята разтегливост да „ защипват ” снега.

Шофьорите споделят, че усещат по какъв начин зимните гуми се „ размазват ” при внезапно задействане на спирачките, като и че „ свирят ” при завиване. Мекотата им, която е преимущество при минусови температури и заснежена настилка, се трансформира в минус, който може да бъде и рисков, изключително при рисково шофиране с мощен автомобил.

Ако се кара със зимни гуми от края на април до края на октомври, те се изтриват, ламелите им се втвърдяват и през идната зима не могат да обезпечат същия спирачен път, какъвто са имали. През лятото са нестабилни и при висока скорост на завой  автомобилът може да се подхлъзне. Същият резултат може да има и в случай че е с разнообразни гуми начело и откъм гърба.

Според закона от 15 ноември до 1 март би трябвало да се кара с гуми с грайфер не по-малък от 4 мм, а в другите сезони – до 1,6 мм. Обикновено като нови зимните гуми имат към 8-10 мм дълбочина на шарката на протектора. Без да има точни проучвания, мнението на гумаджиите е, че от 1 декември до 28 февруари износването е в границите на 1-2 милиметра на сезон, което разрешава потреблението на комплекта и за 4 зими при по-малък пробег. Ако се карат обаче от 1 ноември до 1 април, износването сигурно е над 2 мм поради по-високите температури. Затова няма да могат да се употребяват за повече от 3 сезона. Ако се кара със зимните гуми и през лятото, протекторът им може да се изтрие под 4 мм даже за към 3-4 месеца. Всъщност – една от аргументите, които изясняват за какво толкоз коли са със зимни гуми в жегата е, че има водачи, решили да не ги сменят. Те считат, че по този начин ще спестят към 60-80 лева за „ преобуването ”, а през есента ще си купят нови зимни гуми.

Какво демонстрират тестванията: 3,5 метра по-дълъг спирачен път при скорост 100 км/ч и температура 15 градуса

 02_temata1 Експеримент демонстрира разлика от към 4 метра в спирачния път сред зимни и летни гуми, създадени от една  и съща компания. Подобни проби се вършат годишно с разнообразни марки летни и зимни гуми под контрола на немския авто съюз ADAC.

Ако тестовият автомобил се движи със 100 км/ч при температура 15 градуса и е с летни гуми, след задействане на спирачната система, той стопира за 38,4 метра. При същите условия със зимни гуми спирачният път се усилва на 41,9 м. Разликата от 3,5 м е тъкмо колкото един от стандартите за пешеходна пътека в Германия. Тоест – в случай че е пресичал човек, той е щял да бъде ударен.

„ При същата скорост с всяко нарастване на температурата с 10 градуса, спирачният път със зимни гуми се удължава с 1 метър. Знаете, че лятно време асфалтът се нагрява до рискови стойности – 45-40 градуса. Тогава спирачният път би повишен двойно ”, разяснява Крум Дончев.

Рали първенецът Крум Дончев: Нека се замислим какво рискуваме на пътя

 02_02-3 „ Човек би трябвало да се отнася отговорно към себе си, към фамилията си, което вози, както и към всички останали на пътя. И да се замисли какъв голям е рискът, когато ръководи автомобил с несъответствуващи гуми ”, споделя европейският и четирикратен първенец на България Крум Дончев. Той разясни, че на надпревари условията към гумите се афишират авансово от уредниците и в случай че не са спазени, екипажът въобще не се позволява до присъединяване.

„ В България няма съвсем никакви нормативи за типа на гумите, в това време липсва и потенциал на пътната полиция, по тази причина и въпросите какви са гумите, какво е положението на настилката не се вземат поради при даден случай. Когато тези проблеми са оставени да ги взема решение кой както си желае, не трябва да се учудваме,  че страната ни е на челните места в Европа по жертви на произшествия ”, добави Дончев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР