Всеки случай от „Апартаментгейт“ трябва да се проверява поотделно за

...
Всеки случай от „Апартаментгейт“ трябва да се проверява поотделно за
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: Всеки случай от Апартаментгейт трябва да се проверява поотделно за зависимости

Всеки случай от „ Апартаментгейт “ би трябвало да се ревизира поотделно за зависимости, сподели пред БНР деканът на Юридическия факултет в Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Най-вече би трябвало да се види дали има някакъв тип взаимозависимост сред лицето, което е на политическа позиция, и това, с което е било в гражданско-правни връзки, добави той.

По думите му би трябвало да се спре практиката за изповядване на имотни покупко-продажби под действителната им цена, която се употребява и от елементарните хора, само че и от хората по високите етажи на властта.

„ През всичките тези години в България се насложи едно схващане, че присъединяване във властта, в ръководството не е тип тегоба, не е тип отговорност – да свършиш нещо за обществото, а наред с всичко друго е метод за обогатяване. И хората имат това възприятие, и то основателно “, сподели Вълчев.

„ Първото нещо, което не е наред, е фактът, че и двете страни по една договорка имат интерес да изповядват, когато приказваме за покупко-продажба или различен тип прекачване, договорката на цена, която се отличава от действителната. Първото нещо, което би трябвало да се направи да се намерения по какъв начин това нещо да се в профил. Това не е естествена процедура в другите европейски страни. Идеята, че и двете страни излъгват фиска, не би трябвало да ни се виждат като нещо обикновено “, уточни Вълчев.

Според него в България има прекомерно малко неоправдателни присъди за корупция, и то за не толкоз значими случаи, до момента в който чувствата на хората са, че корупцията е съвсем на всички места към нас. Всичко това дава доста висока сензитивност към този случай, уточни още Вълчев.

„ Българя е една от страните, в които има най-голям % неоправдателни присъди, те са над 90, ние доста малко оправдателни присъди имаме. Това приказва само за това, че органите, които реализират наказателна политика в България, имат углавен уклон – това единствено по себе си не е нито положително, нито неприятно “, сподели още той.

По думите му се отваря една доста огромна ножица сред упования и резултати. Въпреки този доста висок % неоправдателни присъди обществото има чувство за безотговорност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР