Всеки си е задавал въпроса: А какъв би бил светът,

...
Всеки си е задавал въпроса: А какъв би бил светът,
Коментари Харесай

Бъди сценарист във филма на бъдещето

Всеки си е задавал въпроса: " А какъв би бил светът, в случай че...? " Отговорите нормално предизвикат въображението и чертаят фантастични сюжети, почтени даже за продължение на кино лентата Star Wars.

В този фиктивен предстоящ брой на " Капитал " си представяме по какъв начин би изглеждал светът 20 години по-късно, в случай че общественото предприемачество не съществува, в случай че няма хора, за които бизнесът и потребностите на обществото са еднообразно предпочитани, а нововъведенията и технологиите подчиняват живота ни само за да задоволят консуматорските ни потребности.

Все още не е късно

Сега, през 2017 година, към момента имаме опция да променяме бъдещето и да влияем на обратимите процеси посредством обществено виновни планове. За да могат обаче да се разраснат и да повлияят позитивно на цели райони или общности, те би трябвало да бъдат и работещи бизнеси. Именно поради това за четвърта поредна година интернационалният конкурс Chivas Venture, проведен от уиски марката Chivas Regal, търси да поддържа с до 1 млн. $ бизнеси с идея, способни да трансформират света. В конкуренцията могат да вземат участие планове от общо 29 страни, измежду които още веднъж е и България.

Българската диря

В историята на Chivas Venture има записани три български обществено виновни плана, които към този момент направиха първите стъпки към възстановяване на бъдещето.

Началото сложи започващата компания Arthesis през 2015 година с бизнес план, непосредствено ориентиран към хората. Българският екип показа прототипи на неповторими персонализирани обвивки за протези, направени посредством 3D принтер. Тяхната съществена задача е да вдъхнат самочувствие и убеденост на хората с ампутация на крайници. Екипът, разботващ дизайнерските обвивки, цели продуктът им да стане различим, комфортен и ценово наличен за хората аксесоар, който трансформира живота им.
Година по-късно в интернационалната надпревата се впусна българският стартъп Bee Smart Technologies, който сподели какъв брой подвластни в действителност са хората от пчелите.

Екипът от млади бизнесмени създава композиция от хардуерни и софтуерни решения, които се внедряват в пчелния кошер и оказват помощ на пчеларите да получат информация за продуктивността на пчелите си. Данните са задоволителни, с цел да може да се дефинира количеството събран мед, здравословното положение на колонията и други потребни за пчеларите индикатори. Чрез новаторското устройство на Bee Smart Technologies могат авансово да бъдат открити проблемите при пчелите, възпрепятствайки смъртността им и загубата на пчелни колонии. А позитивният резултат от това ще бъде усетен както от хората, по този начин и от промишленостите, чиито бизнеси зависят от опрашването и събирането на нектар от медоносните пчели.

В последното издание на Chivas Venture България беше показана от започващата компания Sea Harmony, чиято задача е да понижи замърсяването в моретата и океаните, което ще повлияе с изключение на на здравето на морските екосистеми и на хората, които са част от хранителната верига. За задачата екипът зад плана създава система от отвесни ферми за миди, възстановяващи екологичния баланс в крайбрежните води, и спомага за населването на така наречен мъртви зони. Като спомагателен резултат от Sea Harmony регистрират и опцията за увеличение на производството на черна мида, чието търсене в Европа се ускорява всяка година. История с продължение Български бизнесмени със обществено виновни бизнеси могат да аплайват и тази година в надпреварата на Chivas Venture с общ награден фонд от 1 млн. $ и да слагат началото на по-доброто бъдеще. Важна част от позитивната смяна може да бъдем и просто споделяйки опциите за включване в самодейността Chivas Venture на хора, ангажирани с проблемите по света, които се нуждаят от мотивация, с цел да осъществят концепциите си. Всички искащи да вземат участие, могат да аплайват на уеб страницата на конкуренцията най-късно до 30 октомври, като измежду изискванията на състезанието е претендентите да имат навършени 25 години и да владеят на задоволително положително равнище британски език, както и да имат записана в България компания.

На локалния край на Chivas Venture жури ще дефинира българския финалист с най-перспективен план. Екипът на определената започваща компания ще взе участие и в интернационалната акселераторска стратегия дружно с останалите 28 финалисти от целия свят. Голямият край ще се организира през лятото на 2018 година Всеки може да бъде основен воин в личния си сюжети за по-доброто бъдещо развиване на света, а Chivas Venture може да му даде нужните запаси, с цел да го реализира.

Вижте повече на https://venture.bg
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР