Всеки се справя по различен начин с изолацията, но винаги

...
Всеки се справя по различен начин с изолацията, но винаги
Коментари Харесай

Клементина Манчева: Пожелавам на хората да не губят глада си за изкуство

Всеки се оправя по друг метод с изолацията, само че постоянно е потребно и забавно по какъв начин го се оправят другите, изключително - хората на изкуството. Какво имат да ни кажат създателите? Actualno.com реши да се обърне към хората на изкуството, с цел да ни опишат по какъв начин изживяват те този сложен миг, какво ги избавя. Клементина Манчева споделя своите мисли, картини и очаквания в особено изявление за читателите на Actualno.com.
Как искаш да се чувстваш?
Свободна. Аз и в този момент се усещам свободна, само че чувството за персонална независимост е малко имагинерна големина. Докато свободата, която могат да ти лишават институциите и управляващите е напълно действителна загуба, с която аз нито мога, нито желая да се примиря.
Какво те избавя сега?
Банално ще прозвучи, само че фантазиите, спомените за пътувания и изкуството, под всичките му форми. Имах невероятния шанс тъкмо преди пандемията да посетя Венеция – този толкоз сантиментален и въодушевяващ град. Още пребивавам безусловно там, сънувам го, рисувам го. Мечтая си да се върна допустимо най-скоро. И се пробвам да рисувам, във всеки вероятен миг. Това ме избавя.
Какви ще излезем от изолацията?
Много бих желала да кажа – „ По-добри, по-смирени, по-единни. “ За страдание нямам доверие в това, в противен случай. За следващ път компликациите разделиха хората, озлобиха ги. А се задава свирепа икономическа рецесия, обичайно рецесиите разтварят нови пропасти и не са причина за сближение и доближаване на хората.
Какво ти липсва най-вече?
Оптимизъм. Загубих го.
Ще загубим или ще намерим повече?
Вече загубихме доста. Дали ще намерим нещо, времето ще покаже. Може би ще оценим свободата си и ще я употребяваме по-отговорно. Но и в това се колебая.
Кое ще е първото нещо, което ще направиш след края на изолираност?
Ще излизам допустимо най-вече, ще пътувам, ще се събера с другари, ще отивам на концерти с доста хора, на спектакъл, ще пътувам. Ще пътувам толкоз постоянно и толкоз надалече, колкото мога. Ще провеждам изложения, мисля че хората ще имат потребност от хубост.
Твоят съвет като създател към хората
Да си създадат рекапитулация на наученото и осъзнатото по време на изключителното състояние, в което се намираме всички. Всеки си има собствен прочит на обстановката, значимото е да откри есенцията от нея. Иска ми се по-скоро да пожелая на хората нещо и то е това, да не губят глада си за изкуство. Да търсят хубостта на всички места към себе си, да я ценят, да я пазят, само че и да се борят за нея. Да се борят да има музика, филми, книги, не на последно място да има и картини. И да не не помнят, че с изключение на от храна на тялото си, човек има потребност и от храна за душата си.
Вижте новите произведения на Клементина Манчева в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Добромир Банев: Изолацията е тестване, което ще преодолеем дружно посредством съвест, твърдоглавие и религия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР