Всеки се сблъсква със стреса в известна степен, независимо от

...
Всеки се сблъсква със стреса в известна степен, независимо от
Коментари Харесай

Възможно ли е да вземете стреса от други хора: отговорът ще ви изненада

Всеки се сблъсква със напрежението в известна степен, без значение от възрастта, в разнообразни моменти от живота си. Стресът е всяка смяна, която предизвика прочувствено, психическо, а от време на време и физическо напрежение. Всякакви събития, които " разстройват " човек, могат да се трансфорат в катализатор на напрежението. Но допустимо ли е да получите стрес от различен човек? Оказва се, че можете... 

Някои проучвания демонстрират, че стресът може в действителност да е инфектиран. Това значи, че пристъпите на суматоха и огромни прочувствени промени могат да бъдат резултат от взаимоотношение с човек, който към този момент е под стрес.

Например учените считат, че самата панорама на човек, който изпитва стрес, може да докара до производството на хормони, които също водят до стрес, пише Live Science. И тази обстановка може да възникне при другарство както с познати, по този начин и с непознати.
 стрес, дребосъче Снимка: The Economic Times
Според Тара Перо от университета Далхаузи, Канада, до известна степен всеки човек подсъзнателно възприема страстите на другите хора и изключително когато става дума за отрицателни страсти. И това не е изненадващо, тъй като еволюцията докара до обстоятелството, че невербалното предаване на информация за заплаха или боязън е спасявало живота на хората повече от един път в далечното минало.

Проучвания, извършени преди няколко години, демонстрираха, че в действителност хората могат да обменят страсти посредством по този начин наречените " огледални неврони " в мозъка. Тези мозъчни кафези могат да се задействат, да вземем за пример, когато забележим различен човек да се прозява, което значи, че и ние имаме същото предпочитание. От друга страна, когато види изтощен човек, наблюдаващият също може да се почувства изтощен. И най-после, когато забележим под напрежение или смутен човек, нашият мозък също може да алармира за тип съпричастност, което може да докара до появяването на същите страсти.

Според Джо Хърбърт от университета в Кеймбридж, Англия, предаването на страсти сред хората е значим механизъм за нашето оцеляване. Така един човек, виждайки различен, който се тревожи за нещо, също може да получи информация за заплахата.
   стрес, дребосъче Снимка: Medical News
Според Хърбърт суматохата, безпокойството и страхът могат бързо да се разпространят сред хората, без значение какво в действителност е предизвикало положението преди всичко. Тоест възприятието на стрес в действителност може да бъде заразно.

Докато множеството хора се пробват да заобикалят напрежението, Перо споделя, че той играе значима роля за хората. В края на краищата, по този метод всеки човек може да се научи по какъв начин да се оправя с такова положение и да не се подлага непрекъснато на него. Тоест мозъкът ни основава избрани реакции към напрежението, които оказват помощ да се оправим с него.

От друга страна, съгласно учените, в актуалния свят всеки човек претърпява доста стресови обстановки и мозъкът не всеки път може да се оправи с тях. Това може да аргументи обилни освен психически, само че и физически проблеми.

Ако стресът е инфектиран, по какъв начин можем да избегнем отрицателните му резултати? Според Перо прехвърлянето на стресово положение на друго лице зависи от това по какъв начин наблюдаващият на притежателя на депресивното положение възприема зародилата обстановка. Тоест по какъв начин той прави оценка аргументите за напрежението.

Дори в случай че има леко възприятие на тревога вследствие на другарство с човек, който е подложен на стрес, е допустимо да се понижи въздействието на предаването на този стрес благодарение на такива обикновени дейности като излизане на чист въздух и потребление на дишане извършения, споделят учените.

Според Хърбърт можете да се предпазите от напрежението на някой различен, в случай че погледнете обстановката от личната си позиция и поемете надзор над страстите си. В края на краищата това, което предизвиква стрес при един човек, не всеки път може да бъде причина за стрес при различен.

Учените считат, че реакцията на напрежението на някой различен зависи от събитията и може да докара или до просто състрадание, или въпреки всичко до появяването на същия стрес. Да се ​​научите да не се поддавате на страстите на другите не е мъчно, просто би трябвало да се научите по какъв начин да се справяте с сложна обстановка. Тоест нужен е прочувствен надзор или краткотрайно разпръскване. Но всичко това е доста самостоятелно и към момента е мъчно за някои хора да не се поддадат на прочувственото въздействие на другите, заключават учените.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР