Всеки се е питал къде изчезват всички буболечки, когато времето

...
Всеки се е питал къде изчезват всички буболечки, когато времето
Коментари Харесай

Къде зимуват насекомите

Всеки се е питал къде изчезват всички буболечки, когато времето захладнее? През зимата не летят пеперуди и не жужат комари, птиците разчитат единствено на семена, в случай че не са отлетели на юг, и животът измежду природата изцяло се трансформира.

За доста хора насекомите са просто досадници или част от пейзажа, само че тези същества заслужават своето внимание. През зимата дребна част от тях оцеляват под формата на яйца. Пример за това са богомолките.

Други презимуват като ларви, заровени в дървесината или под кората на някое дърво, заравят се в почвата или надълбоко под падналите листа и снега, който поддържа температурите релативно непрекъснати.

Водните кончета и други сходни на тях инсекти претърпяват под формата на нимфи, които остават дейни под леда във водоемите, където се хранят и на пролет изхвърчат към този момент като възрастни човеци.

 Снимка 399262

Някои инсекти прекарват студените месеци във тип на какавиди и са измежду първите, които се появяват напролет.

Преди тях излизат тези, които са презимували като възрастни човеци. Те търсят леговище от студа по таваните на къщите, под дънери и камъни, под листата или дупки в стволовете на дърветата.

Примери за такива инсекти са калинките и пчелите, както и някои едри оси. Пчелите презимуват в кошерите, събрани на кълбо. Те остават едва дейни и не престават да се хранят с дребни количества мед, което им разрешава леко да трептят с криле и по този начин да се сгряват от отделената топлота.

 Снимка 399263

През зимата насекомите, които претърпяват под формата на ларви или възрастни, намаляват доста количеството на водата в телата си и я заместват с глицерол, който играе ролята на антифриз.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР