Всеки пушач може да се откаже от цигарите, ако реши

...
Всеки пушач може да се откаже от цигарите, ако реши
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Всеки пушач може да се откаже, важно е да реши

Всеки пушач може да се откаже от цигарите, в случай че реши твърдо да го направи, съобщи пред БГНЕС доктор Александър Симидчиев, ръководител на Сдружение „ Въздух за здраве ”.

Макар, че е непушач пулмологът знае по какъв начин се стопират цигарите, тъй като преди време се занимавал тъкмо с това – помагал на хората да се откажат от нездравословния табиет. Той не крие, че постоянно му задават въпроса: „ Как да откажа цигарите? ” Но и споделя, че за това няма един единствен отговор, защото доста зависи от това кое кара човек да пуши.

„ Има хора, които пушат от стрес, има хора, които пушат от наслаждение, някои го вършат по табиет, други поради ритуала на паленето. За всеки един от тях има разнообразни механизми, по които могат да се откажат “, проучва експертът. Така да вземем за пример има хора, които могат да се откажат изведнъж, има и такива, които би трябвало да се отхвърлят последователно като понижават цигарите. „ Тоест, няма универсално решение, би трябвало да се реши за индивида кое е най-подходящото. Важното във всеки един от тези случаи е главното – решението човек да се откаже. Защото би трябвало да се направи първата стъпка на взимане на решение. Когато човек го вземе, психически той се настройва да реши и да тръгне по тази пътека. Как ще стигне до края? Пътищата са самостоятелни, само че могат да бъдат открити, стига човек да желае да ги търси ”, изясни доктор Симидчиев. Всъщност взимането на решение, че би трябвало да откажем цигарите е един доста основен миг.

Лекарят не крие, че има доста данни за това какво се случва с хората - примерно към 30% съумяват да се откажат, 60% още в края на втория месец отново са пушачи.

„ Това не трябва да се употребява в отбрана на една или друга теза. Както всяка друга, никотиновата е един от разновидностите на взаимозависимост. Когато човек не успее от първия път, в случай че схваща, че в действителност би трябвало да го направи, ще направи втори опит, трети и по този начин ще успее. Тоест, това, че веднъж не е съумял, не значи, че би трябвало да се откаже. Това е в действителност може би най-голямата неточност – хората да се отхвърлят от опитите да спрат тютюнопушенето, тъй като ги е боязън, че няма да се оправят ”, разяснява доктор Симидчиев и добави, че пушачите би трябвало да знаят какъв брой доста са изгодите от прекъсването на цигарите - и здравословни, и финансови.

Той акцентира, че най-голямата неточност е човек да се откаже след първия несполучлив опит, тъй като с всеки един крах научваме по нещо. „ Първият крах ще ни научи от какво не се получава, вторият път ще го избегнем и ще бъдем малко по-успешни. Дори и тогава да не успеем, третият ще стане. Това, което не трябва да се случва е да се стопираме да се опитваме. Аз не виждам логически и обикновено мислещ човек, който да не желае да направи сходно нещо и за здравето си, и за здравето на близките, и на децата си, и на обстоятелството, че и финансово е доста по-добре ”, сподели лекарят.

Колкото до това дали пушенето на цигари е главният камшик за белия дроб, доктор Симидчиев сподели: „ Докато тютюнопушенето е нещо, което ние решаваме дали да вършим, или не до момента в който не станем подвластен, то от другите неща не можем да избягаме. Така да вземем за пример от вдишването на всичките замърсители в околната среда няма по какъв начин да се откажем, тъй като би трябвало да дишаме ”.

Смъртността от замърсяване на въздуха е 217 на 100 000 индивида, т.е. на всеки 100 000 индивида в България 217 умират поради замърсен въздух. Това прави почти сред 15-18 000 индивида на година, което прави съвсем по 50 индивида дневно. Между 40 и 50 индивида дневно умират от замърсяване на въздуха, пресметна доктор Александър Симидчиев, осланяйки се на оповестеното в международната литература. „ Понеже не цялото население пуши, популярност Богу, не може да се пресметна в допълнение това какъв брой наддава, само че ние знаем какъв брой по-често са болесттите на сърцето, какъв брой доста по-често са белодробните болести и то смъртоносните в резултат на това самостоятелно замърсяване с никотиновата взаимозависимост. Всичко това неизбежно води до спомагателната смъртност, която може да бъде избегната и човек може да води един доста по-щастлив, доста по-пълноценен, доста по-безопасен и доста по-немиришещ метод на живот, в случай че не организира такива изтезания на белия си дроб “, безапелационен е лекарят.

Специалистът държи да развенчае една, по думите му, грандиозна нелепост, която постоянно е чувал: " Отказа се и се разболя ". „ Хората нормално се отхвърлят, когато имат някаква причина да се откажат. Тя най-често е обвързвана с проблем, който те усещат интуитивно и по тази причина потеглят към отказването. Фактът, че е диагностицирано заболяване по-късно, не значи, че отказването е повода за това “, изясни той.

Има въпросник - назовава се скалата на Фагерщрьом, от който може да се види дали човек е доста подвластен от никотина. Когато това е по този начин, то му пречи да може сполучливо да се откаже самичък и тогава би трябвало да потърси помощ.

А по отношение на това дали възбраната за тютюнопушене в закрити публични места оказа помощ да се понижи броя на пушачите, съгласно данните, които той знае - 53% от пушачите не желаят връщане на тютюнопушенето на закрито.

„ Това значи, че по-голямата част от самите пушачи са осъзнали, че е доста по-хубаво когато отидат на ресторант да не им мирише към тях “, уточни специалистът, който взе участие в XVII национална среща в Албена, проведена от фондация МОСТ. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР