Всеки преце́ня къде да ходи и всеки има право на

...
Всеки преце́ня къде да ходи и всеки има право на
Коментари Харесай

Българският туризъм: глупост, лакомия и мутренска наглост

„ Всеки преце́ня къде да върви и всеки има право на избор “, споделя министърката на туризма. Нейният избор е явен - щом наближи краят на седмицата, тя блества от екрана някъде край морския бряг.
Приятното с потребното
Ако се съди по систематичните ѝ петъчно-съботни появи в новините, може да се допусна, че пробва да съчетава приятното с потребното - хем е на море, хем наподобява, че е на работа. Бори се с нередностите в туризма, като персонално инспектира плажове, курорти, хотели. Неизменно съпровождана от телевизионни камери и огромна свита служители. От репортажите е видно, че доста ѝ отива да е контрольор. Във всеки случай повече, в сравнение с да е министър.
Така в последните седмици " залови " неправоспособни екскурзоводи, туристически сътрудници без (или с непоставена на видно място) застраховка, къща за посетители с изтекло уверение за категоризация. " Провери " алкохола по питейни заведения, храната в заведения за хранене и водата в басейни. " Установи " липса на указателни табели, повече преместваеми обекти, високи цени на чадъри и шезлонги. " Разкри " изпочупени плочки, плесен и насекоми (мухи). Както и санитарни възли без алармена апаратура и жилища, " от които не може да се набере рецепцията с регламентирания номер 9 "...
Карикатурна реплика на активност
„ За нас е доста значимо качеството на услугите. То би трябвало да дава отговор на нормативните условия и по тази причина министерството реагира на всеки сигнал и ще бъде безкомпромисно по отношение на нарушителите ", споделя министърката, само че надали някой приема приказките ѝ на съществено. Най-малкото тъй като това, което прави, не е нейна работа.Все едно министърът на земеделието персонално да следи какъв брой дълбока е дълбоката оран, министърът на опазването на здравето да инспектира по малкия екран хирургически интервенции или министърът на вътрешните работи да стопира на пътя за непоставени колани.
Не знам кого се пробва да излъже министърката с карикатурната си реплика на активност. Може би натрупа точки пред началника си в държавното управление, който към този момент 10 години е основният идеолог и практик на сходни пиар акции на терен. Сигурно е обаче, че даже и непрекъснато да ревизира дали качеството на услугите „ дава отговор на нормативните условия “, няма да притегли никого към българското крайбрежие. Точно противоположното.
" Невярно изказване "
„ По отношение на презастрояването бих споделила, че това в действителност е погрешно изказване “, споделя министърката. И мигновено отблъсква всеки, който помни Черноморието преди да бъде превърнато в негостоприемна бетонна джунгла. Благодарение на страната, която направи от нелепостта, лакомията и мутренската безочливост своя туристическа тактика. И по всичко наподобява, че е решена да следва тази тактика до дъно. С последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие тя погна свободно плажуващите, кърпите, палатките и чадърите им и застана на страната на тези, които са се притаили и чакат, с цел да залеят с бетон и последните незастроени кътчета по морето. Самата министърка на туризма освен има опция, само че е и задължена от същия този закон да избави пясъчните дюни, добити в миналото по „ втория метод “. Но години наред отхвърля да го направи. Вместо това обикаля студията и приказва небивалици.
„ Откакто е основано министерство на туризма, е направено извънредно доста за привличане на от ден на ден туристи към България и най-много, които да оставят повече средства в стопанската система “, споделя тя с присъщата си невзискателност. Вероятно има поради примерно немски пенсионери, които са си създали сметка, че ще им е по-евтино да прекарат две седмици на море в България, в сравнение с да си стоят в къщи. Или английски безработни с въодушевление по алкохола (и други упойващи вещества), които са разкрили, че за дребна сума попадат в райско кътче, където бутилка водка излиза по-евтино от „ едно малко “ в родината им.
Много тъпо
„ България е позната като дестинация, която предлага извънредно положително качество на добра цена “, афишира министърката. Не знам на кого е „ позната “, само че е реалност, че всяка година от ден на ден българи отпадат от тази категория. А в последните няколко дни хиляди български туристи избраха друга дестинация и задръстиха с колите си изходите към Гърция. Тук министърката е права: „ Всеки преце́ня къде да върви и всеки има право на избор “.
Казвам всичко това със страдание. Защото знам, че има доста хора по българското Черноморие, които се пробват да вършат туристически бизнес, работят съзнателно и дават всичко от себе си, с цел да съумеят. Въпреки страната и нейната министърка на туризма.
 
Автор: Ясен Бояджиев, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР