Всеки пети протокол сгрешен, разминавания между записаното в протоколите и

...
Всеки пети протокол сгрешен, разминавания между записаното в протоколите и
Коментари Харесай

Нови избори? Инструментът на демокрацията се чупи, предупреди изборен експерт

Всеки пети протокол сбъркан, разминавания сред записаното в протоколите и паметта на машините, некоригирани в РИК данни, 45 000 невалидни бюлетини. Това е равносметката след извършените на 2 април парламентарни избори.Няма съображение да се счита, че изборите не бяха почтени, само че би трябвало да си дадем сметка, че от години има явни проблеми. Постоянно се оферират крайни решения, които не правят добра работа. Това мнение изрази пред БНР изборният специалист Даниел Стефанов.

Той даде образец с точността на преброяване в секциите, както и с това, че има прекалено много хора в описите и подозрения за корист.

Защо толкоз години ЦИК не прави нищо по тези проблеми, пита специалистът, съгласно който натрупването на тези съмнения ни е докарало до изострена обстановка и до риска " някои политически партии да са покрай това да не признаят резултатите ".

" С години няма реакция от ЦИК. Бих желал да схвана в случай, че имаме такова комплицирано гласоподаване с двата метода, как ЦИК промени метода на образование на СИК? Същото може да кажем за протокола – от години приказваме, че е много комплициран и основава проблеми за приблизително образован човек. "

В протоколите на РИК също имаше грешки в сборуването, което е неприемливо. Няма причина те да са в такова положение, съобщи Стефанов.

" Там има електронен формуляр, в който има контроли. Не мога да кажа кои контроли са работили на тези избори. " Информационно обслужване " и ЦИК би трябвало да дадат някакви пояснения. "
ТЕМА преди 1 ден 1625 преди 2 дни 1803 преди 2 дни 931
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР