Всеки пети от работещите на черно“ в Кипър прeз миналата

...
Всеки пети от работещите на черно“ в Кипър прeз миналата
Коментари Харесай

Европейци избират да работят на черно в Кипър

Всеки пети от работещите „ на черно “ в Кипър прeз предходната година е жител на страна-членка на Европейски Съюз, показва отчетът за 2022 година на Инспекцията по труда към общественото министерство, който бе показан на синдикатите и работодателските организации. Много наши сънародници са заети в стопанската система на острова.

Борбата в Кипър с недекларирания труд посредством повече инспекции и налагане на санкции дава резултати, макар че има браншове, в които казусът за работа без контракт и осигуровки остава сериозен, се обобщава в годишния отчет на Инспекцията по труда.

Контролните органи са направили над 7000 инспекции през предходната година, което е 60% повече от 2021 година

Заради доста увеличените инспекции броят на недекларираните служащи е по-висок, само че в процентно отношение се следи спад, регистрира отчетът.

5,6% от обхванатите в инспекциите предходната година над 16 000 работещи са били без контракти, при 8,7% през 2021 година

Повечето от хванатите в нарушаване на трудовите разпореждания са чужденци, като съвсем 20% от тях са жители на Европейски Съюз.

Сериозни проблеми със спазването на закона са открити в бранша на развлеченията, където делът на недекларирания труд доближава 20%, а също в хотелиерството и ресторантьорството, където той надвишава 8%.

През предходната година са издадени санкции за над 1,5 млн. евро.

Много от българите, които работят в Кипър, са заети в търговията, строителството, хотелиерството и ресторантьорството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР