Всеки пети българин има най-обща информация относно черния си дроб

...
Всеки пети българин има най-обща информация относно черния си дроб
Коментари Харесай

Как да се грижим за здравето на черния си дроб ?

Всеки пети българин има най-обща информация по отношение на черния си дроб и неговите функционалности , демонстрират данните на онлайн изследване „ Запознатост на българите със положението и болесттите на черния дроб “ , чийто резултати бях публикувани в навечерието на 19 април - Световния ден на черния дроб .

Почти всички запитани възприемат черния дроб като доста значим (96%), а преобладаваща част от изследваните лица споделят, че имат съществени знания за неговото действие (57.2%). Въпреки това, делът на хората, които профилактично преглеждат черния си дроб е доста невисок, а в множеството случаи болесттите на черния дроб се записват, когато заболяването е напреднала и опциите за възобновяване са лимитирани.

Вижте някои обстоятелства за черния дроб, които може би не знаете >>>

Всеки трети българин неправилно счита, че колкото е по-качествен алкохолът, който се приема, толкоз е по-малък рискът от чернодробно заболяване. Освен спиртните питиета, изследваните лица възприемат затлъстяването (83.8%), медикаментите (85.2%), мазната храна (81.2%), наркотичните субстанции (77.3%) и заседналия метод на живот (63.5%) като фактори, които имат пагубно въздействие върху положението на черния дроб.

В същото време 8 от 10 българи споделят, че се хранят нездравословно или от време на време включват в менюто си нездравословни храни, а всеки втори – че не спортува интензивно. Въпреки че не съблюдават подобаващ хранителен режим, който подкрепя функционалностите на черния дроб и всеки втори не спортува, 64% от всички запитани в никакъв случай до момента не са приемали лекарства и хранителни добавки (за профилактика), свързани с подкрепяне функционалностите на черния дроб.

По отношение на профилактиката и проучванията за определяне на чернодробни болести, към 29 на 100 от изследваните лица споделят, че те самите или непосредствен в обкръжението им има проблеми с черния дроб. Въпреки това, 58.3% от българите показват, че рядко или в никакъв случай не са си правили ехографско проучване, а 47.3% - профилирано кръвно проучване. Като главната причина за това 68.7% от изследваните лица показват неналичието на съответни недоволства.
 image2_16x9.png Отслабни по собствен личен дизайн На фокус
Високият риск от късно диагностициране се удостоверява и от обстоятелството, че 80% от лицата, които до този миг не са провеждали никакви проучвания за положението на органа, настояват, че не са склонни да проведат такива и в бъдеще. Имайки поради, че чернодробните болести протичат безсимптомно в ранната си фаза, това е показателно за високия дял от популацията, което попада в рискова група във връзка с късното диагностициране на болесттите, касаещи черния дроб.

Съществен дял от изследваните лица са на мнение, че болесттите постоянно протичат с ясно изразени признаци (43.7%). Въпреки това, българите не показват такива или дават отговор с общ темперамент. Всяко трето лице не е осведомено с ранните признаци при чернодробните болести. Аналогичен дял извеждат болката като подобен, без да конкретизират естеството ѝ, което също е индикатор за ниска осведоменост, защото черният дроб не боли.

Вижте някои обстоятелства за черния дроб, които може би не знаете >>>

Заседналият метод на живот, мазните храни и затлъстяването са измежду факторите, оказващи отрицателно въздействие върху положението на черния дроб и са нездравословните привички, от които мъчно се отхвърляме. Имайки поради тази информация, експертите предлагат да се прави профилактично профилирано проучване най-малко един път годишно, с цел да се предотврати доста напреднал развой на чернодробно заболяване .

 черен дроб Istock

Забързаното всекидневие и натовареността оказват въздействие при спортната интензивност, а също по този начин трансформират и навиците на хранене. Въпреки че 90% са изцяло или по-скоро съгласни с това, че нездравословната храна води до проблеми с черния дроб, хората споделят, че все по-често се случва да се хранят без да сортират храната си, че напоследък се хранят с повече сухи неща, за сметка на сготвена храна и супи, остава им все по-малко време за ястие или постоянно преяждат.

Въпреки ниската периодичност на подхванати проучвания за положението на черния дроб, се следи висока оценка във връзка с сегашния здравен статус - към 86 на 100 от лицата дефинират като положително или доста положително здравословното си положение. Всеки трети обаче показва, че килограмите му са над нормите за растежа и възрастта му.

Вижте някои обстоятелства за черния дроб, които може би не знаете >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР