Всеки пети или 18,5% от българите предпочитат да харчат парите

...
Всеки пети или 18,5% от българите предпочитат да харчат парите
Коментари Харесай

Всеки пети българин предпочита да харчи, отколкото да спестява

 Всеки пети или 18,5% от българите избират да харчат парите си, вместо да икономисват, а други 9,8% мислят единствено за днешния ден. 75% от жителите на страната ни пък настояват, че наблюдават финансите си, а 62% държат спестяванията си у дома. Това са изводите в отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за финансовата просветеност на възрастните в Югоизточна Европа, предава " Монитор ".

29% се доверяват на банките за предпазване на парите си, а 4% ги влагат в недвижими парцели. Като цяло огромен % от българите (77,6%) икономисват парите си. 39,4% гонят дълготрайни цели, като 33,7% икономисват парите си точно поради такива цели.

Над половината българи – 51%, се оплакват от финансов дефицит през последните 12 месеца, само че единствено 20% вземат заеми от семейство или другари.

Финансовото положение на 47% от българите ги принуждава да се откажат от значими за тях неща. 39% са в неспособност да заплащат разноските си за живот, а при цели 52% парите изцяло управляват живота им.

51% от хората в страната ни имат действителна визия за цената на парите, а 78% са наясно с настоящата инфлация. Финансовите познания в Румъния са ниски спрямо останалите страни в извадката – 11,2% от жителите на страната и 49% от всички респонденти, участващи в изследването. За България финансово грамотните от всички участващи в изследването са 58%.

Резултатите от финансовите познания на градските поданици наподобяват по-високи от тези на селските поданици в целия район на Югоизточна Европа, само че и във всички обособени страни като се изключи Черна гора, където оценките са идентични. Градските поданици имат доста по-високи резултати в България и Хърватия, само че доста по-ниски в Северна Македония, Молдова, Черна гора и Румъния.

България е страната с максимален % младежи с финансови знания, превъзхождащи възрастните. Навсякъде в района безработните са със обилни по-ниски финансови знания от работещите. Изключение прави единствено Хърватия.

12,3% в извадка от 1047 българи са финансово грамотни, се споделя още в изследването, част от плана за техническа помощ на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за финансова помощ.

Най-висока в района е финансовата просветеност на Молдова – 12,6% от всички участващи в изследването жители на страната и 61% от всички респонденти в изследването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР