Всеки пети гимназист е застрашен от отпадане от училище. Причината

...
Всеки пети гимназист е застрашен от отпадане от училище. Причината
Коментари Харесай

Заради тормоз: Всеки пети гимназист застрашен от отпадане от училище

Всеки пети гимназист е заплашен от отпадане от учебно заведение. Причината е, че 7.1% от тях споделят, че постоянно са жертва на тормоз или принуждение в школото, а 14.5% имат друг по периодичност конфликт с една или друга форма с тях. Това сочат данни от разбор на Института за проучвания в, представен от.
В отчета си те обръщат внимание, че експанзията и тормозът в учебно заведение значително покачват риска от отпадане на съвсем една пета от учениците в горните класове. На база данните от PISA 2018, в което се включиха 5294 български възпитаници във възрастовата група 15-16 години от 197 школа, от института означават, че без значение дали е ставал жертва експанзия или не, всеки втори възпитаник учи в учебно заведение, където сред една четвърт и половината възпитаници са подлагани на тормоз най-малко няколко пъти месечно. Около 17.4% от гимназистите пък учат в школа, където повече от половината ученици са подлагани на разнообразни форми тормоз най-малко няколко пъти месечно. От института са провели и изявленията с ученически шефове, които също са дали индикации за засилващ се проблем с експанзията в учебно заведение.
 Нов случай на експанзия в учебно заведение, този път във Варна Нов случай на експанзия в учебно заведение, този път във Варна
За нов случай на експанзия, този път във варненско учебно заведение, алармират рoдители. Те настояват, че това не е индивидуален случай и че учителка...
В проучването е маркирано още, че учениците от професионални паралелки релативно по-често се сблъскват с прояви на тормоз в учебно заведение, в сравнение с връстниците им в профилираните паралелки. Според различен от изводите учениците, които са подлагани по-често на разнообразни форми на принуждение и тормоз са по-отчуждени от учебното заведение. В същото време принадлежността към школото въздейства на триумфа на част от гимназистите. „ Повишаването на скàлата за принадлежност към учебното заведение с 1 точка (при оптимални 4) води до по-високи резултати по четене с към 30 точки при най-уязвимите възпитаници и при учениците, чиито родители са с ниско обучение, и с 22 точки при учениците от професионални паралелки. “, написа в проучването. Чувството за принадлежност към учебното заведение обаче не въздейства върху резултатите на гимназистите от профилираните паралелки и при тези от фамилии с висок социално-икономически статус.
В отчета си „ Обратно в учебно заведение: качеството на учебния живот като причина за ангажиране и предварителна защита на отпадането “ от института акцентират, че експанзията и насилието би трябвало да имат място в модела за оценка на качеството на учебния живот и следва да се наблюдава деликатно. При проучването на безвредната среда в начален стадий са употребявани резултатите от PIRLS 2016, в което са се присъединили 4 281 четвъртокласници от 153 учебни заведения в цялата страна. При интерпретацията на резултатите от института одобряват, че стойности на скàлата по-високи от 3 демонстрират релативно високо равнище на сигурност и ученикът в никакъв случай не е преживявал произшествия на тормоз или принуждение, или в случай че е е преживявал такива, това се е случвало относително рядко. Резултати под 2 пък се одобряват за ниско равнище на принадлежност към учебното заведение.
Според отговорите на четвъртокласниците към 6% от тях дават оценка под 2 точки, което значи, че те се сблъскват постоянно с разнообразни прояви на тормоз и принуждение в учебно заведение. В същото изследване 22% от учениците са дали максимума от 4 точки за безвредна среда. Това значи, че съгласно данните от PIRLS единствено една пета от четвъртокласниците в никакъв случай не са са преживявали каквато и да е форма на тормоз и принуждение в учебно заведение в границите на едногодишен интервал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР