Всеки пети, болен от грип, получава усложнение. Това каза проф.Тодор

...
Всеки пети, болен от грип, получава усложнение. Това каза проф.Тодор
Коментари Харесай

Всеки пети, болен от грип, получава усложнение

Всеки пети, болен от грип, получава затруднение. Това сподели проф.Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето. Грипът се лекува доста сполучливо, в случай че диагнозата е точна и лекуването стартира в точния момент, акцентира той.

Тази година противогрипната ваксина е четиривалентна.

" През последните години нещата с развиването на грипа доста се трансформираха. В продължение на 30 години всеобщо доминираше грип А, в последните години господства грип Б, по-късно се измества от грип А. На всеки 5 години една грипна зараза си е от грип Б. Всеки февруари месец СЗО споделя на производителите на ваксини кои са вариантите. Вече има 4-валентна ваксина. За страдание някои пациенти с затруднения от грип развиват енцефалит ", изясни Кантарджиев.

Националната стратегия за надзор на грипа, която работи от предходната година, дава опция на хора над 65-годишна възраст да се имунизират гратис. Има обезпечени 180 хиляди дози по програмата.

Тази година за първи път от последните близо 30 години се чака имунизационният обсег против грип ще доближи до 7 %, а за предишните години той доближаваше до не повече от 2-3 %, сподели още проф. Кантарджиев. По думите му над 10 % от популацията боледува през зимата.

Експертът още веднъж предложи при настъпването на сезонните вируси и след възможна поява на признаци да се изследваме и за грип:

" Епидемичното разпространяване на грипа е през декември, а пикът - в края на януари или началото на февруари. Има такива проби, с които бъркаш в гърлото на едно дете и след няколко минути ти споделя болно ли е от грип и от какъв вид. Защо не са по аптеките? Защото това не са проби, които се вършат от жителите, защото най-важното е взимането на материал от носоглътката ", сподели още проф. Кантарджиев.

Превенция на грипа е същата, както при COVID-19. Добра персонална хигиена, постоянно миене на ръцете, проветряване и разчистване на пространствата, уточни лекарят и подсети да не се допират устата, носа и очите, да се съблюдава висока персонална хигиена.

Друг съвет от него е, при закупуване на храна за у дома от заведение, да я затопляме за към 2 минути в микровълнова фурна. Така се подсигурило, че, в случай че има ковид по парчето пица, да вземем за пример, то той ще бъде погубен.

Всички, които носят очила, да не ги смъкват, когато са на работа, тъй като постоянно заразяването с COVID-19 ставало през очите. При болки в гърлото пък било значимо незабавно да стартираме да одобряваме лимон със сода, с цел да предотвратим по-сериозна зараза.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР