Всеки петък корабът "Дружба" отплава от Бургас за Батуми. Обратният

...
Всеки петък корабът "Дружба" отплава от Бургас за Батуми. Обратният
Коментари Харесай

Цветелина Бориславова овладя голяма част от пристанище Бургас


Всеки петък корабът "Дружба " отплава от Бургас за Батуми. Обратният му курс е в понеделник. Корабът транспортира към 100 камиона, цялостни с товари, от Европа за Кавказ. "Този транспортен съд е най-надеждната и непрекъсната връзка сред Европа и Кавказкия район. Ще я развиваме и отсега нататък ", споделя шефът на "Порт България Уест " Огнян Райчев.
Една от главните задания на "Порт България Уест " е точно да обезпечава естествената обработка на ро-ро кораба "Дружба ", счита Райчев. Менажиращата компания си е сложила за цел удвояването потенциала на тази линия. Това е единственото пристанище в Бургаския залив, което обслужва ро-ро товари (линии за транспорт на товарни автомобили) и има терминал за обработка на такива.
Бившето пристанище на "Океански лов на риба " в североизточната част на Бургаския залив е добито от капиталовия фонд CSIF на банкера Цветелина Бориславова през 2013 година дружно с хладилната база и рибопреработвателно дружество в региона. Бориславова е притежател на сдружението и е някогашна другарка на премиера Бойко Борисов
През 2014 година фондът купува и намиращото се в съседство пристанище на "Черноморски лов на риба Бургас ", с цел да развива там фериботни транспорти. През август същата година се появява и фериботът "Дружба ", който стартира товарни и пасажерски курсове до Поти и Батуми в Грузия и Новоросийск.
За 4 години – сред 2014 и 2018 година, товарооборотът е скочил със 70%. Само през предходната година бургаското пристанище регистрира 10% растеж на товарооборота си.
Резултатите са плод освен на усъвършенстваните стопански индикатори в България и Европа и нараствания експорт, само че и на основаната в пристанището добра организация, подобряването на техниката, разширението на състава и въвеждането в употреба на нови територии, споделя Райчев.
Износът е доста разнороден – от хранителни артикули до промишлени артикули, съоръжение, текстил, строителни материали. От 2016 година линията Бургас – Кавказ работи на цялостен потенциал.
През 2018 година в пристанището са обработени 600 000 тона товари от всевъзможен тип – насипни, генерални, контейнери, наливни. То е на територия от към 50 дка. Има кейова стена, дълга 400 метра, три кейови места с подобаваща пристанищна техника и машинизация. В "Порт България Уест " работят 110 души, от които 65 са заети в бранш "Пристанище ", а останалите - в администрацията и бранш "Поддръжка ".

Стокообмен сред Европа и Грузия

Корабът има товарен пасет към 1900 линейни метра, или на морски език, 110 тирови композиции. Пасажерският му потенциал е 400 кревати. "Поетапно започнахме да усвояваме размерите първо по линията Бургас - Поти, а от 2015 година включихме и Новоросийск ", споделя Огнян Райчев. От съветска страна обаче отхвърлят да позволяват пасажери на кораба по административни аргументи. Линията е обслужвана от "Порт България Уест " в продължение на 2 години.
От средата на 2017 година корабът "Дружба " приключва визитите в Новоросийск заради невъзможността планът да се осъществя в цялост. Стартира нов план, който е насочен главно към транспортиране на товари. Старият транспортен съд "Дружба " е продаден и сменен с нов - карго насочен. Новият транспортен съд "Дружба " разполага единствено с 80 места за пасажери. Товарният му потенциал е с 10% по-малък от предходния.
"До огромна степен тъкмо продажбата на остарелия транспортен съд и пазаруването на новия даде положително отражение върху финансовите резултати на сдружението ", споделя Огнян Райчев. Само през 2017 година Порт България Уест " отбелязва растеж на приходите си 457.16%, което му отреди първото място в класацията "Гепард " измежду най-динамично разрастващите се дребни и междинни компании в Бургаския район с резултат от 36.2 млн. лева

Зависими от Кавказ

През предходната 2018 година "Порт България Уест " купува нов терен от 70 дка в съседство на пристанището на стойност над 5 млн. евро. Той ще бъде въведен поетапно в употреба и ще се употребява за складово-логистични действия. Базата ще даде спомагателна опция на пристанището да увеличи товарооборота си. Предстои пазаруване на още по-мащабна техника, която би подобрила работата и опциите за отваряне към нови товари.
Ръководството на "Порт България Уест " си слага задача да усили товароборота си и през тази година, като залага още веднъж растеж от към 10%, както и последователно да вкара в употреба новите терени и техника. "Функцията на пристанище Бургас постоянно е била да покрива потребностите на Южна България. За положително или за неприятно Южна България е с по-добре работеща индустрия в страната, а това води и до добър товарооборот на пристанищата в Бургаския залив ", споделя Огнян Райчев.
Увеличеният стокообмен сред Европа и Кавказ кара притежателите на пристанището да мислят за пазаруване на нов транспортен съд и пускане на втори стадий от плана "Дружба ", в който досега са вложени 20 млн. евро. За осъществяване на новия стадий от плана ще бъдат нужни още към 20 млн. евро.
"Това, което ни кара да изчакаме на този стадий с инвестицията, е неналичието на баланс сред износа и вноса от Кавказ ", споделя шефът на "Порт България Уест ". Все още износът на Кавказ към Европа е дребен, заради което на връщане корабът е с малко натоварване. "Когато цифрите покажат вероятност, ще стартираме инвестицията ", добавя Райчев. "Искаме да забележим евентуалните благоприятни условия за повишение на стокообмена от Армения и Кавказкия район. "/uniconbg.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР