Всеки петък корабът Дружба отплава от Бургас за Батуми. Обратният

...
Всеки петък корабът Дружба отплава от Бургас за Батуми. Обратният
Коментари Харесай

С кораб до Кавказ

Всеки петък корабът " Дружба " отплава от Бургас за Батуми. Обратният му курс е в понеделник. Корабът транспортира към 100 камиона, цялостни с товари, от Европа за Кавказ. " Този транспортен съд е най-надеждната и непрекъсната връзка сред Европа и Кавказкия район. Ще я развиваме и отсега нататък ", споделя шефът на " Порт България Уест " Огнян Райчев.

Една от главните задания на " Порт България Уест " е точно да обезпечава естествената обработка на ро-ро кораба " Дружба ", счита Райчев. Менажиращата компания си е сложила за цел удвояването потенциала на тази линия. Това е единственото пристанище в Бургаския залив, което обслужва ро-ро товари (линии за транспорт на товарни автомобили) и има терминал за обработка на такива.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От риба към фериботи

Бившето пристанище на " Океански лов на риба " в североизточната част на Бургаския залив е добито от капиталовия фонд CSIF на банкера Цветелина Бориславова през 2013 година дружно с хладилната база и рибопреработвателно дружество в региона. През 2014 година фондът купува и намиращото се в съседство пристанище на " Черноморски лов на риба Бургас ", с цел да развива там фериботни транспорти. През август същата година се появява и фериботът " Дружба ", който стартира товарни и пасажерски курсове до Поти и Батуми в Грузия и Новоросийск.

За 4 години – сред 2014 и 2018 година, товарооборотът е скочил със 70%. Само през предходната година бургаското пристанище регистрира 10% растеж на товарооборота си. Резултатите са плод освен на усъвършенстваните стопански индикатори в България и Европа и нараствания експорт, само че и на основаната в пристанището добра организация, подобряването на техниката, разширението на състава и въвеждането в употреба на нови територии, споделя Райчев.

Износът е доста разнороден – от хранителни артикули до промишлени артикули, съоръжение, текстил, строителни материали. От 2016 година линията Бургас – Кавказ работи на цялостен потенциал.

През 2018 година в пристанището са обработени 600 000 тона товари от всевъзможен тип – насипни, генерални, контейнери, наливни. То е на територия от към 50 дка. Има кейова стена, дълга 400 метра, три кейови места с подобаваща пристанищна техника и машинизация. В " Порт България Уест " работят 110 души, от които 65 са заети в бранш " Пристанище ", а останалите - в администрацията и бранш " Поддръжка ".

Стокообмен сред Европа и Грузия

Корабът има товарен пасет към 1900 линейни метра, или на морски език, 110 тирови композиции. Пасажерският му потенциал е 400 кревати. " Поетапно започнахме да усвояваме размерите първо по линията Бургас - Поти, а от 2015 година включихме и Новоросийск ", споделя Огнян Райчев. От съветска страна обаче отхвърлят да позволяват пасажери на кораба по административни аргументи. Линията е обслужвана от " Порт България Уест " в продължение на 2 години.

От средата на 2017 година корабът " Дружба " приключва визитите в Новоросийск заради невъзможността планът да се осъществя в цялост. Стартира нов план, който е насочен главно към транспортиране на товари. Старият транспортен съд " Дружба " е продаден и сменен с нов - карго насочен. Новият транспортен съд " Дружба " разполага единствено с 80 места за пасажери. Товарният му потенциал е с 10% по-малък от предходния.

" До огромна степен тъкмо продажбата на остарелия транспортен съд и пазаруването на новия даде положително отражение върху финансовите резултати на сдружението ", споделя Огнян Райчев. Само през 2017 година Порт България Уест " отбелязва растеж на приходите си 457.16%, което му отреди първото място в класацията " Гепард " измежду най-динамично разрастващите се дребни и междинни компании в Бургаския район с резултат от 36.2 млн. лева

Зависими от Кавказ

През предходната 2018 година " Порт България Уест " купува нов терен от 70 дка в съседство на пристанището на стойност над 5 млн. евро. Той ще бъде въведен поетапно в употреба и ще се употребява за складово-логистични действия. Базата ще даде спомагателна опция на пристанището да увеличи товарооборота си. Предстои пазаруване на още по-мащабна техника, която би подобрила работата и опциите за отваряне към нови товари.

Ръководството на " Порт България Уест " си слага задача да усили товароборота си и през тази година, като залага още веднъж растеж от към 10%, както и последователно да вкара в употреба новите терени и техника. " Функцията на пристанище Бургас постоянно е била да покрива потребностите на Южна България. За положително или за неприятно Южна България е с по-добре работеща индустрия в страната, а това води и до добър товарооборот на пристанищата в Бургаския залив ", споделя Огнян Райчев.

Увеличеният стокообмен сред Европа и Кавказ кара притежателите на пристанището да мислят за пазаруване на нов транспортен съд и пускане на втори стадий от плана " Дружба ", в който досега са вложени 20 млн. евро. За осъществяване на новия стадий от плана ще бъдат нужни още към 20 млн. евро.

" Това, което ни кара да изчакаме на този стадий с инвестицията, е неналичието на баланс сред износа и вноса от Кавказ ", споделя шефът на " Порт България Уест ". Все още износът на Кавказ към Европа е дребен, заради което на връщане корабът е с малко натоварване. " Когато цифрите покажат вероятност, ще стартираме инвестицията ", добавя Райчев. " Искаме да забележим евентуалните благоприятни условия за повишение на стокообмена от Армения и Кавказкия район. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР