Всеки път, когато срещаше по пътя си котка, я поздравяваше

...
Всеки път, когато срещаше по пътя си котка, я поздравяваше
Коментари Харесай

Класическата музика, котките, бирата са страстите в личния живот на папа Бенедикт XVI

„ Всеки път, когато срещаше по пътя си котка, я поздравяваше и й говореше, даже за дълго. И котката, очарована, го следваше. Един път заведе във Ватикана десетина котки. Трябваше да се намесят швейцарските гвардейци ”, споделя преди време кардинал Тарчизио Бертоне за починалия папа Бенедикт XVI.

Нерядко до седналия пред пианото Рацингер стои една от неговите котки. Познавалите от близко Бенедикт XVI си спомнят, че той е бил в положение да улови хубостта освен в изкуството, а и в природата и в обичта си към животните. Класическата музика му е пристрастеност още от детството, когато му е предадена от родителите му и от по-големия му брат Георг, музикант. Любимият му композитор е Моцарт, само че обича също Бах и Бетховен. По време на концерт на оркестъра на радиото на Щутгарт във Ватикана за 80-ия му рожден ден, споделя, че музиката му е била постоянно като сателит, който му е доставял наслада и уют.

По време на коледната меса постоянно слуша Моцарт на колене. „ Моцарт показва с универсалността на музиката си това, което думите не могат да покажат, т.е. Исус Христос, който се въплъщава и става човек ”.

Братът на Рацингер – Георг, който умря през 2020 година, живее посредством музиката –в продължение на 30 години е диригент на хора Regensburger Domspatzen.

В сърцето на папата остава постоянно жива и обичта му към родната Бавария, към нейния фолклор, бира и хора. Още се помни по какъв начин за 90-ия му рожден ден, когато като почетен папа живее в манастира във Ватиканските градини, идва делегация от родната му Бавария. Тя му устройва същински празник с бира, музика и фолклорни танци.

Рацингер обича доста и различен специалитет на родната си земя – щрудела.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР