Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите

...
Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите
Коментари Харесай

Шефът на Подкрепа: Двойни надници за първите 3 дни болнични!

Всеки път, когато работодателите оферират да не се заплащат първите три дни болнични, аз ще споделям: „ Те би трябвало да се заплащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи разноски за медикаменти ”. Това съобщи пред TrafficNews шефът на „ Подкрепа ” Димитър Манолов. По думите му, и двете оферти са равно отдалечени от съответното решение на казуса. Но пък е неуместна концепцията на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ да се криминализира всеки болничен лист. „ Ако има машинация с подправени документи, то измамникът е този, който откликва и ги издава, а не който ги употребява ”, безапелационен е Манолов.

Днес АИКБ е хазаин на полемика по тематиката, на която е поканен и основният прокурор Сотир Цацаров. Според данни на работодателската организация, 50 млн. лева годишно се изплащат от бизнеса като компенсации за подправени болнични листове. Още 150 млн. лева се изплащат от Националния застрахователен институт. За последните три години у нас са открити повече от 10 000 нарушавания, свързани с издаването на подправени болнични.

Според АИКБ решение на казуса с подправените болнични би трябвало да се търси в това най-малко първите три дни от болничния да са за сметка на служащия, по образеца на редица европейски страни, в които не се заплащат от 1 до 7 дни.

С работодателите нееднократно сме водили диалози по този въпрос, създали сме оферти, стига те да изискат да ги чуят, сподели още Манолов. Той е склонен, че с болничните се злоупотребява, до „ зараза ” се стига изключително в случаите, когато има някаква селскостопанска акция – да се обере гроздето, да се изоре равнищата. Тогава внезапно нараства броят на „ болните ”. А желанието да се излъже системата е станало част от културата на българина след прехода, когато е почнало всеобщото отказване на всичко.

„ Аз също считам, че това е непочтено и би трябвало да се съблюдават разпоредбите. Но би трябвало да се откри най-адекватният метод ”, уточни Манолов. Той даде за образец някои предприятия, в които синдикати и работодатели са се договорили да посещават на място болните, с цел да ревизират положението им.

Трябва да се изследва и европейската процедура, където няма такива злоупотреби.

Според Манолов концепцията не работодателите, а Националния застрахователен институт /НОИ/ да заплаща първите три дни болнични също няма да е работеща, тъй като това ще докара до недостиг в бюджета му.

„ Ние от дълго време сме създали нашите оферти на държавното управление, в това число и по въпроса за болничните. Време е да ни чуят ”, сподели още водачът на „ Подкрепа ”./faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР