Всеки път, когато президентът и правителството имат търкания помежду си,

...
Всеки път, когато президентът и правителството имат търкания помежду си,
Коментари Харесай

Война между “Дондуков” 1 и 2 при назначаването на посланици – Радев отказва да прати човек в Киев

Всеки път, когато президентът и държавното управление имат търкания между тях, това избива в следващата посланическа рецесия.

В момента безшумно се разиграва най-новата серия, само че в действителност сходни исблъсъци има още от времето на първия демократично определен президент в българската история - доктор Желю Желев.

Тази неприятна специфичност се резервира през годините, като имаше своите изключително мощни проявления при двата мандата на Георги Първанов, който първо се противопоставяше на подбора на външния министър Соломон Паси, а в края на 10-годишното си ръководство на “Дондуков ” 2 към този момент бе “на нож ” с кадровата политика на външния министър Николай Младенов.

Сега е следващото “дежавю ” - в първия мандат Румен Радев дълго се противопоставяше на външната министърка на ГЕРБ Екатерина Захариева, а в този момент се опъва на Мария Габриел.

Посланическите назначения в действителност са единствено частица в тежката верига от несъгласия сред “Дондуков ” 1 и 2

Преди това президентската институция и държавното управление бяха в кавги около освобождението на зам.-министри, оставките на регионалните шефове, измененията в конституцията, бюджета и прочие

Причината за последния блокаж на посланическите ротации е, че президентът за момента е срещу да се изпраща дипломат в Украйна, научи.

Последно на този пост бе Костадин Коджабашев

Посолството и консулството в Одеса затвориха порти през февруари предходната година, малко след началото на съветската експанзия в Украйна. Дипломатите ни помогнаха за евакуацията на български и непознати жители от Украйна и с последния курс се прибраха дружно със фамилиите си у нас.

Посолството заставам затворено до 12 септември 2022 година Малко преди този момент през август завърналият се дипломат Коджабашев пое поста на зам.-министър на външните работи в служебния кабинет на Гълъб Донев. Остана и във втория длъжностен, до момента в който той не сдаде властта на 6 юни. Месец преди този момент Коджабашев получи ново предопределение - дипломат на България във Ватикана.

Така на процедура, въпреки посолството от дълго време да възобнови работа, стои без постоянен делегат в Киев повече от година. Временно ръководещ задачата е първият секретар Герман Ванчев.

Още откакто служебното държавно управление взе решение Коджабашев да бъде назначен на ново място, “24 часа ” пита служебния външен министър Николай Милков по кое време възнамерява да бъде изпратен нов човек, а той отговори по този начин: “По отношение на посланика на България в Украйна ние взехме решение да инвентаризираме опциите и да забележим какви биха били евентуалните претенденти. Към този миг не се стигна до избирането на подобаващ претендент, тъй че този въпрос остава за идващия пакет посланици, които може би последващо държавно управление би трябвало да предложи, да се надяваме постоянно ”.

Редовното държавно управление встъпи в служба на 6 юни и Министерството на външните работи бе управлявано от Мария Габриел.

Първи въпроса повдигна украинският президент

Володимир Зеленски при визитата си в София на 6 юли.

“Радвам се, че България има предпочитание да взе участие в нашата Формула на мира. (Тя планува няколко точки, които включват възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, цялостно евакуиране на съветските войски и наказване на виновните за военни закононарушения. Поканени в тази формула са всички съдружници на Киев - б.р.) Вече започнахме съвещания на равнище посланици. Още обаче не е избран дипломат на България в Украйна и през днешния ден ще приказвам с президента на България, уповавам се, че скоро ще можем да работим по формулата ”, сподели тогава Зеленски.

Ден по-късно на въпрос в коридорите на Народното събрание по кое време ще бъде изпратен човек, министър Мария Габриел сподели: “На този въпрос не мога и аз да ви отговоря. Надявам се да имаме допустимо най-бързо дипломат в Украйна, тъй като, както разбрахте, имаме напълно съответен образец - по формулата за мир към този момент работят 26 посланици от страните-членки на Европейски Съюз. Редно би било и България да се включи интензивно.

Посланик се назначава с президентски декрет след координиране сред президента и държавното управление. Радев обаче не желал сега човек да се праща в Украйна точно поради вилнеещата война с Русия, настояват източници от “Дондуков ” 2.

“24 часа ” изпрати въпроси до Министерството на външните работи по кое време ще бъде назначен дипломат в Украйна, почнала ли е процедурата за нов и за какво се бави, само че до публикуването на публикацията отговори не постъпиха.

Друго вакантно място за дипломат, което е и измежду най-желаните от дипломатите, пък е това в Париж. Мисията там се оглавяваше от Николай Милков, който през август 2022 година се върна в България, с цел да стане длъжностен министър на външните работи в кабинета на Гълъб Донев. В края на април, месец преди служебният кабинет да сдаде властта, той бе назначен от Радев за дипломат на България в НАТО.

Този пост също заставам незает повече от година

До края на февруари 2022 година отпред там бе Драгомир Заков, само че той се върна, с цел да стане министър на защитата в постоянния кабинет на Кирил Петков. Няколко месеца по-късно обаче държавното управление падна, а постоянно по този начин и не се съставяше, което пък не разреши бързо да бъде излъчена нова кандидатура. Сега Заков е консултант по външна политика и сигурност на премиера Николай Денков.

Свободен е и посланическият пост в Канбера. Временно ръководещ задачата там е Светлозар Панов.

Редица мандати следва да изтекат до края на годината. До дни в София би трябвало да се завърнат Петко Драганов от Сеул, както и Елеонора Димитрова от Делхи. А през септември ще се търси общоприет консул в Мюнхен на мястото на Драгомир Димитров, някогашен началник на Държавна организация “Разузнаване ”.

През ноември от Лондон ще се прибере някогашният длъжностен министър председател Марин Райков.

Мисията във Англия е измежду най- желаните назначения

Нов първи посланик ще се търси и за Северна Македония, където изтича мандатът на Ангел Ангелов. В началото на тази година той се трансформира в единствения дипломат, който България е прибирала от Скопие, в историята на дипломатическите ни връзки поради напрежението с нападението над български клубове и побоя над Християн Пендиков.

Ангелов бе спретнат за “консултации ”, което в дипломатическите среди е предпоследна стъпка преди разкъсване на връзките.

До края на 2023 година завършват и задачите на посланика ни в Прищина Христо Гуджев и на служебния министър на външните работи в кабинета на Стефан Янев Светлан Стоев, който е в Копенхаген.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР