Всеки първи четвъртък на месец февруари се отбелязва Световният ден

...
Всеки първи четвъртък на месец февруари се отбелязва Световният ден
Коментари Харесай

Александър Андреев: За следващите избори би следвало да има машинно гласуване

Всеки първи четвъртък на месец февруари се отбелязва Световният ден на изборите. Тази година той ще бъде маркиран за 15-ти следващ път в 25 страни. По мотива в " Сутрешния блок " на Българска национална телевизия беше представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той сподели, че машинното гласоподаване е въведено с Изборният кодекс и няма учредения да се смята, че на идващите избори няма да има такова.

" За идващите избори парламентарни би следвало да има машинно гласоподаване, по този начин както и за идващите президентски избори, защото през 2021 година би трябвало да бъдат извършени тези избори като постоянни. Аз смятам, че няма съображение фактът да се смята, че няма да има машинно гласоподаване, защото то е въведено в самото законодателство ", бяха думите на Андреев.

Оттук нататък към този момент законодателят е този, който би трябвало да реши в какъв тип да остави машинното гласоподаване и сега, когато бъдат планувани изборите, ЦИК да направи всичко допустимо, включено в нейните пълномощия, с цел да бъде гласувано с машини, добави той.

Той разяснява въпроса за набирането на самите машини.
Александър Андреев, представител на ЦИК: Въпросът е учредителен, само че той не стои единствено пред ЦИК. На първо място преценката би трябвало да бъде тези машини кой ще ги закупи, при какви условия, каква процедура да бъде следвана.
За момента те са въпроси. Те имат все още законодателна уредба.
Говорителят на комисията сподели, че на дневен ред сега в ЦИК е окончателното довеждане докрай на отчета, който ще внесат, по отношение на извършените избори предходната година.
Александър Андреев: Надявам се, че идната седмица към този момент ще го имаме окончателния отчет, с цел да може той да бъде признат в ЦИК.
Ние в отчета ще дадем справедлива преценка на обстоятелствата и събитията по отношение на провеждането. Ние оценка не можем да даваме, защото сме правоприлагащ орган. Наше обвързване е да посочим в кое считаме, че би могло да бъде усъвършенствано законодателството, в това число и в области, които бяха обсъждани както на срещата с президента Радев, по този начин и сега в обществото се разискват.
Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР