Всеки от нас знае, че ядем двоен стандарт храни и

...
Всеки от нас знае, че ядем двоен стандарт храни и
Коментари Харесай

Мая Манолова: Ще има европейски референдум срещу двойните стандарти



Всеки от нас знае, че ядем двоен стандарт храни и купуваме артикули, които не са на европейско равнище. Детските храни са с по-нискокачествени съставки, съдържат артикули, на които не подхожда цената, а е два пъти по-висока. Това сподели омбудсманът Мая Манолова в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

Тя цитира резултатите от проучване, което е открило, че при детските сокове се е оказало, че цената е със 147% по-висока от тази в същата верига магазини у нас. „ Не устоя обяснението, че това се дължи на по-ниската ни покупателна дарба на българите “. „ Нашите бебета с нищо не са по-различни от всяко друго европейско бебе. Става дума за практики, които уронват достолепието на жителите на Източна Европа, те не са положителни за здравето “, акцентира Манолова.

Омбудсманът посочи, че по този начин се генерират свръхпечалби и добави, че по тази причина борбата не е лесна. „ Разчитам, че след натиска на страните от Вишеградската четворка и поддръжката на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това е въпрос не на усет, а на достолепие. Българските жители не одобряват тази дискриминация “, настоя Манолова.

„ Затова през днешния ден изпратихме една петиция до европейските институции с искане този въпрос да бъде прегледан и да докара до основаване на ново европейско законодателство в тази тенденция. Ще настояваме контролът да е не на националните органи, а да има обединен общ европейски орган, който да го упражнява и да има строги наказания за нарушителите. Ако това не се случи съм подготвена на по-крайни ограничения, като да подема гражданска самодейност за европейски референдум за събиране на един милион подписа от 7 страни, което автоматизирано ще докара до смяна на законодателството “, закани се омбудсманът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР