Всеки от нас поне веднъж е чувал история за човек,

...
Всеки от нас поне веднъж е чувал история за човек,
Коментари Харесай

Как един човек е спасил над 2 милиона бебета

Всеки от нас най-малко един път е чувал история за човек, които е показал подвиг или мъжество, с цел да помогне на някого. Такава ще разкажем и в този момент (макар и да не е нова), а по-долу ще разберем и повода.

През последните 60 години австралиецът Джеймс Харисън дарявал кръв съвсем всяка седмица. За този интервал съгласно Австралийския червен кръст с неговата кръв са избавени над 2.4 милиона бебета.

 Бременна, ами в този момент
Бременна, ами в този момент

Какво би трябвало да правите/не вършиме

Това се дължи на обстоятелството, че кръвта му съдържа антигени. С нейна помощ се основават специфични инжекции, наречени Anti-D. Именно с тях се избавят и милионите животи.

Кръвта на Джеймс Харисън идва на помощ, когато сред бременната жена и плода възникне несъответственост - резус факторите на майката са негативни, а тези на плода позитивни.

 Снимка 356295

Тогава организмът на майката стартира да създава антитела, които да нападат другия резус фактор, който се намира в организма ѝ - бебето. Според CNN, това може да докара до доста съществени мозъчни увреждания или гибел. С помощта на инжекциите, за които стана дума нагоре, въпросният развой бива предотвратяван.

 За какво употребяват дроновете в Руанда
За какво употребяват дроновете в Руанда

Няма недостъпни места

Да, това не е вест от последните часове, а за нея се знае от няколко години, само че повода да обърнем внимание на Джеймс Харисън още веднъж, е, че се е " пенсионирал ".

 Роналдо насърчи даряването на кръв и кръвна плазма
Роналдо насърчи даряването на кръв и кръвна плазма

Португалецът не изневери на себе си

Точно по този начин, тъй като е на 81 години, а съгласно законите в Австралия, това е пределната възраст, при която човек може да бъде донор на кръв.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР