Всеки от нас пази мили спомени за детски приказки, разказани

...
Всеки от нас пази мили спомени за детски приказки, разказани
Коментари Харесай

Ценните уроци от любимите детски приказки

Всеки от нас пази благи мемоари за детски приказки, разказани или прочетени от обичаните ни хора. За малчуганите в най-ранна възраст тези истории нормално звучат смешно или просто увлекателно. Истината обаче е, че с изключение на фантастични картинки, някои детски приказки „ рисуват “ доста истини и скъпи уроци, които е хубаво да ни бъдат припомняни. Ето няколко детски приказки, които съдържат скъпи уроци:

„ Малкият принц “ - това несъмнено не е просто приказка, само че започваме с тази книга, тъй като цитати точно от нея са измежду най-споделяните в обществените мрежи. История, която е обичана и от деца, и от възрастни...

„ Hяĸoи xopa ca ни нeпpиятни, xлъзгaви и гъвĸaви ĸaтo гъceници. Ho тoвa нe oзнaчaвa, чe вътpe в тяx тe нямaт нещo пpeĸpacнo “, учи книгата. Друг обичан урок от нея - „ Истински се вижда единствено със сърцето. Същественото е невидимо за очите “. 

 „ Мечката и неприятната дума “ - една от най-мъдрите приказки за деца. Тя учи, че дълбоката рана заздравява, само че неприятната дума не се не помни. Тази българска национална приказка ни напомня, че е значимо да бъдем деликатни към възприятията на близките и да демонстрираме почитание.  „ Грозното патенце “ - приказката на Ханс Кристиан Андерсен ни учи, че не трябва да съдим по външния тип, а дружно с това и да имаме вяра в себе си. Подобно на „ Малкият принц “, историята на патето, което се трансформира в лебед, демонстрира, че значителното не е очевидно за очите.  „ Лъжливото овчарче “ - тази история акцентира какъв брой неприятни могат да бъдат последствията от лъжите. Винаги е хубаво да си напомним, че когато човек излъже, изгубва доверието към него и по-късно даже да каже истината има огромна възможност никой да не му повярва.

„ Който не работи, не би трябвало да яде “ - приказка, чието заглавие не звучи изключително прелестно. Истината обаче е, че тя ни напомня, че не всичко в живота можем да получим безплатно и би трябвало да поставяме старания и труд.

Неслучайно от дребни израстваме с поговорки като: „ Работата краси индивида, мързелът го грози. “ или „ Няма положително без пот “. Това е, тъй като трудът заема централна роля в българската просвета епохи наред. Считан за незаменима добродетел, той е в основата на сюжета на доста български битови приказки.

„ Бамби “ - това несъмнено не е приказка, а детско филмче. В него един от героите споделя нещо, което е хубаво да си припомняме постоянно.

„ Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, по-добре недей да казваш нищо “ - мисъл, изключително настояща в ерата на „ злобари “ и „ тролове “, които като че ли не виждат нищо положително в заобикалящия ги свят.

Инфо: www.dariknews.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР