Всеки от нас е виждал Великденското зайче, но дали някой

...
Всеки от нас е виждал Великденското зайче, но дали някой
Коментари Харесай

Защо заекът е Великденски символ?

Всеки от нас е виждал Великденското зайче, само че дали някой се е замислял за какво точно това животинче е Великденски знак? Въпреки че е присъщ повече за католическата просвета, в последните години заекът самоуверено навлезе и стана изключително известен великденски знак и в православния свят. Питали ли сте се обаче какво търси това пухкаво дългоухо животинче във великденската декорация от шарени яйца, кокошки и пиленца? За последните – ясно. Ама за какво и заек?

Всъщност почитта към заека произлиза от отдалечен езически ритуал, публикуван измежду англосаксонските нации. В разгара на пролетта по тези земи се провел обреден лов на зайци. Заекът се принасял в жертва на богинята на плодородието и възраждащия се живот Еостре (от името й произлиза и британското наименование на Великден – easter). С течение на времето този бит се слял с християнската просвета, за са се трансформира в част от католическия Великден, пишат от ladyzone.bg.

В католическите страни децата имат вяра, че в случай че бъдат послушни, великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. Вероятно това вярване произлиза от немска приказна легендата, съгласно която великденският заек в миналото бил огромна красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я трансформирала в див заек и защото той към момента е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги цялостни с яйца.

Легендата споделя, че великденският заек носи кошница, цялостна с шарени яйца, сладкиши и играчки на децата в нощта преди Възкресение. Той я оставя или на тъкмо несъмнено място в дома, или я скрива някъде и малчуганите би трябвало да я намерят в празничната заран.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР