Всеки от нас е имал моменти в живота, когато му

...
Всеки от нас е имал моменти в живота, когато му
Коментари Харесай

10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от съдбата

Всеки от нас е имал моменти в живота, когато му се е коствало, че целият свят е против него. Нищо не върви по този начин както би трябвало, нещата непрекъснато се объркват, а ние нямаме сили да ги контролирате.

Най-добрият съвет в такива моменти е: не се предавайте, не оставяйте компликациите да ви победят. Вероятно тъкмо под това мото идващите 10 души са съумели да завоюват една от най-коварните борби – тази със гибелта.

С невероятната си воля и жадност за живот, те демонстрираха на света, че е допустимо да се оправят с всеки проблем, при каквито и да е условия. Разчитайки само на личните си благоприятни условия.

Напук на ориста, която като че ли ги е била обрекла на сигурна крах, те са се борили обезверено за своето избавление. И са оживели. Дори да не сте от най-суеверните хора на света, няма по какъв начин да не си помислите, че тяхното избавление е предопределено от по-висши сили.

1. 500 км из ледената пустиня на Антарктида

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

През 1912 година трима австралийски учени се насочат на експедиция до Антарктида. На връщане един от тях умира, откакто пропада в процеп сред ледовете. За да се доберат назад до базата двамата оживели – учените Дъглас Моусън и Ксавие Мерц трябвало да изминат пешком дистанцията от 500 км през ледената пустота. Храната, която имали скоро свършила и се наложило да изядат личните си кучета. Мерц умрял от мраз и отмалялост. Моусън получил съществени измръзвания – кожата му почнала да се бели, косата му опадала, а стъпалата му били разкървавени и инфектирани. Въпреки това той съумява да се добере до базата. Там го чакала друга неприятна изненада – корабът, който трябвало да го върне вкъщи бил отплавал единствено преди 5 часа. За идващия той трябвало да чака 10 месеца.

2. 80 минути в ледените води

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

През 2009 година, по време на ски странствуване, доктор Анна Багенхолм губи надзор върху ските си и пропада от стръмен скат в заледен поток. Тя заклещила тялото си под 20-сантиметрова ледена кора, единствено краката ѝ се подавали на повърхността. За благополучие Анна съумява да диша в междина, която разкрила сред водата и леда. Операцията по спасяването на дамата траяла 80 минути. Накрая температурата на тялото ѝ паднала до нечуваните 13.7 градуса. Когато я откарали в болница, тя била в положение на клинична гибел. За изненада на всички, обаче единствено след 3 часа сърцето ѝ още веднъж почнало да бие, жадно за живот и нови завършения. Днес Анна работи в болничното заведение, в която избавили живота ѝ.

3. Десет дни в пустинята Сахара

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

Италианецът Мауро Проспери оцелява в пустинята Сахара повече от седмица без вода и храна. По време на шестдневен преход с дължина 250 км, той се изгубил и се отклонил от главното трасе. Вървял дълго по пътя си Мауро намерил параклис, в който заловил няколко прилепа, чиято кръв изпил. След няколко дни на обезсърчение, италианецът прави опит да пререже вените си, само че поради обезводняването кръв по този начин и не потекла. Той възприел това за знак, събрал сили и траял да се движи. След 5 дни в пустинята, най-после той се добрал до дребен оазис. Два дни по-късно бил открит от група номади, които го откарали в болница. През това време мъжът изгубил 18 кг от тежестта си. Две години по-късно Проспери още веднъж се включва в маратона, само че този път се връща незасегнат.

4. Падане от 10 километра височина

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

На 26-ти януари 1972 сръбската стюардеса Весна Вулович се качва на самолета по линията Копенхаген-Белград. Когато се издигнали на 10 000 метра надморска височина, избухнал гърмеж. Самолетът се разрушил в планините над някогашна Чехословакия, всички 28 души на борда починали, оживяла единствено Весна. Тя получила голям брой пострадвания: черепно-мозъчно увреждане, фрактури на крайници и гръбначните прешлени, поради което била парализирана. Момичето прекарва дълго време в болница, претърпява доста интервенции, само че след време още веднъж прохожда. Весна Вулович влезе в книгата на върховете Гинес като човек, оживял след рухване от най-голяма височина.

5. Три месеца в австралийската пустиня

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

През 2001 година австралиецът Рики Маги се събудил посред пустинята, без изобщо да има спомен по какъв начин се е озовал там. В продължение на 10 дни той се лутал необут в незнайна посока. Изгубил вяра за избавление, той решил да си построи лагер. Направил си дребна барака от клони, там той прекарал цели три месеца, хранейки се с пиявици, скакалци и жаби. В последна сметка мъжът е открит от фермери, които го избавили. Как Рики попаднал посред австралийската пустиня остава мистерия и до през днешния ден.

6. Да отрежеш ръката си, с цел да се спасиш

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

През април 2003 година, по време на екскурзия в каньоните на Юта, американския алпинист Арън Ралсън заклещва дясната си ръка в скалите. Той остава по този начин в продължение на пет дни с минимално количество вода, храна и топли облекла. Накрая Арън взема рисковото решение да отреже ръката си, с цел да се избави. След като се освобождава, той би трябвало да извърви, обезводнен и с отрязана ръка, остатъка от каньона, до момента в който откри помощ. Цялото му прекарване е разказано в книгата „ 127 часа: Между живота и скалите “, историята му е разказана и от Дани Бойл, във кино лентата „ 127 часа “.

7. Отгледана от маймуни

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

Когато била на 5 години, колумбийката Марина Чапмън била отвлечена. Предполага се, че локални нарушители я лишили от родителите ѝ за откуп, само че по-късно я изгубили в джунглата. Тя останала жива с помощта на маймуните капуцин, които я приели за своя. От тях Марина се научила да се храни, да се катери, да се грижи за себе си. След близо пет години живот с маймуните, Чапман била открита от ловци. Те обаче я продали като робиня на жена, собственичка на коптор. След години на физически тормоз, Марина съумява да избяга. Осиновена е от грижовно семейство, с което се мести във Англия.

8. 76 дни в намерено море

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

През 1982 година морякът Стивън Калахан се насочва на странствуване в Атлантическия океан със своята 6.5-метрова лодка. Седмица след началото на приключението, попаднал в стихия, която разрушила лодката му. Стивън съумял да събере малко движимости от първа нужди и се трансферирал на надуваема избавителна лодка. Повече от два месеца той се носел в южните екваториални води като преживявал с помощта на харпуна, дребното хранителни запаси и дестилаторът за вода, който му осигурявал по половин литър от живителната течност дневно. На 76-ия ден Стивън се доближил задоволително покрай остров Мари Галант в Карибско море, където локални риболовци го избавили. За тези 76 дни мореплавателят минал цели 3 300 километра.

9. Живот с пирони

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

През 2009 година 17-годишната Катрина Бърджис претърпява ужасна автомобилна злополука. Тялото ѝ било безусловно раздробено – строшен врат, ребра, гръбнак, продънен бял дроб. Лекарите не дават огромни шансове за оцеляване на тийнейджърката. Според тях Катрин щяла да почине или от раните си, или по време на някоя от дългите интервенции. Все отново пробват – с 11 титаниеви пирона те закрепват костите на гръбнака и краката ѝ; слагат и специфичен винт, който да поддържа врата на момичето. След по-малко от 6 месеца Катрин е изцяло възобновена и даже получава предложение за работа от огромна фешън организация.

10. Три дни във външна тоалетна

 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от ориста

Една колкото смешна, толкоз и тъжна история. 75-годишният Кулидж Уинсет водел уединен живот в дома си с външна тоалетна в Западна Вирджиния. Един ден, когато отишъл „ по потребност “, прогнилите дъски на тоалетната се счупили и Кулидж пропаднал до кръста в личните си фекалии. Възрастният американец не могъл да се избави самичък, защото единият му крайник бил ампутиран, а едната ръка обездвижена след инсулт. Кулидж прекарал три дни измежду зловонните изпарения, червеи и плъхове, отпаднал от недоспиване, апетит и жадност. В последна сметка комшия на американеца чул немощните му апели за помощ и го избавил. По-късно мъжът споделя, че от самото начало се молел: „ Господи, не позволявай да умра по този метод “.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР