Всеки от нас е бил манипулиран в някаква ситуация. Въпросът

...
Всеки от нас е бил манипулиран в някаква ситуация. Въпросът
Коментари Харесай

Как да се предпазим от манипулатори

Всеки от нас е бил манипулиран в някаква обстановка. Въпросът е да не ставаме жертви на нечии злонамерени операции.

Трябва да се научим да разпознаваме манипулаторите – по какъв начин мислят и работят, с цел да не ставаме средство за користните им цели. Те предизвикат доброжелателността на близките, възприятието им за виновност и употребяват хвалебствие.

Шаренето на очите, до момента в който поддържате връзка, неспокойни жестове с ръце и така нататък са по-елементарни признаци. Има и доста по-добри манипулатори - хора, които не изпитват виновност или позор, когато вършат някого трагичен.

Колкото по-несигурни сте, толкоз по-голяма е вероятността да ви манипулират. Бъдете по-проницателни за другите и разпознавайте манипулативните тактики бързо.

Познавайте себе си. Манипулаторът знае слабостите ви и по какъв начин да ги употребява, с цел да получи каквото желае. Така че не бъдете наивни и дано това да си проличава.

Манипулаторът постоянно е обаятелен и първоначално ще го харесате. Много е ловък, когато мами. Разпознава вашите реакции и преценят слабите ви места по тях. Разбира се, и той не е идеален.

Доверете се на себе си, на интуицията си. Ако се чувствате неудобно и смутени в общуването с този човек, вземете ограничения да не се поддавате.

Наблюдавайте eфекта, който има върху другите. Често манипулаторът обича да е център на внимание, да се оплаква, да се изкарва жертва, с цел да провокира състрадание или виновност. Способен е да твърди, че сте споделили нещо, което не сте и да основава непотребни спорове. Забележете в случай че се отнася с неуважение или подигравка към нещата, които казвате; нервира ли се, когато ви се е случило нещо хубаво; дали има разминаване сред това, което споделя и прави.

Не воювайте в изгубена борба. Едва ли може да се разберете с манипулатора. Той си служи с машинация и това е неговият метод на връзка, тъй че никакви откровени, рационални доводи няма да оказват помощ. Може да си навредите. Ако непрекъснато сте жертва на операции, може да стигнете до меланхолия и да загубите религия в себе си.

Научете се да казвате НЕ. Не постоянно е нужно другите да ви утвърждават. Не би трябвало непрестанно да се грижите за другите.

Не се опитвайте да измененията манипулатора – по-добре работете върху себе си. Най-сигурният метод да се справите с него е да контролирате своите дейности.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР