Всеки осми българин страда от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Пациентите

...
Всеки осми българин страда от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Пациентите
Коментари Харесай

Всеки осми българин с хронично болни бъбреци

Всеки осми българин страда от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Пациентите с този проблем у нас са към 700 000-750 000 или близо 13% от популацията. 90% от тях са с терминална бъбречна непълнота, а 3800 са на хемодиализа, която се организира в 84 диализни центъра на страната.

Данните бяха изнесени в столичната УМБАЛ “Св. Анна ” във връзка Световния ден на бъбрека, който се отбелязва всеки втори четвъртък от месец март.

В международен мащаб ХБЗ визира към 195 милиона дами по света и се е трансформирало в осма водеща причина за болестност и смъртност измежду представителките на нежния пол. Хроничната бъбречна непълнота внезапно се демонстрира при бременните. Тя е проблем на отделителната система, който се появява вследствие на многогодишни инфекции или на автоимунни болести, изясни началникът на поделение “Диализно лекуване ” в “Св. Анна ” доктор Красимира Ашикова.

Основният проблем е, че ХБЗ води до хронична бъбречна непълнота, която в терминалния етап води до диализно лекуване.

Добрата вест е, че преди единствено такива пациенти можеха да подават документи за трансплантация и да чакат, само че от няколко години към този момент и пациенти, които са с ХБЗ, имат право на това, без значение дали са на диализа.

Статистика


Жените са по-често донори, не реципиенти


Най-голям е рискът при хронично болните

Жените са по-често донори, в сравнение с реципиенти на бъбреци. В международен мащаб две трети от пациентите с трансплантирани бъбреци са мъже и две трети от донорите са точно представителки на нежния пол.
Най-голям риск от хронично бъбречно заболяване има за диабетиците, пациентите със сърдечно-съдови болести, хипертониците, затлъстелите и страдащите от подагра, изясни доцент Светла Стайкова, шеф на клиниката по диализа към ДКЦ “Св. Марина ” във Варна. Тъй като “бъбреците мълчат ” и липсва изявена ранна симптоматика, постоянно увреждането им се открива късно, предизвести проф. Валентина Маджова, шеф на лечебното заведение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР