Всеки организъм е индивидуален и му е необходим различен период

...
Всеки организъм е индивидуален и му е необходим различен период
Коментари Харесай

Проф. Златислав Стоянов: Смяната на часовото време ни коства седмица за адаптация

Всеки организъм е самостоятелен и му е нужен друг интервал от време за акомодация при промяна на часовото време. Това съобщи във варненския ефир на Дарик проф. доктор Златислав Стоянов – началник на Катедрата по физиология и патофизиология в Медицинския университет. По негови думи изкуствената смяна въздейства на физиологията, защото тялото ни избира да живее в неизменност. Когато ритъмът се нарушава, организмът изпитва дискомфорт и са нужни от 3-4 дни до седмица, с цел да се приспособява.

Същото се случва и в случай че летим и сменяме часови зони. Отново ще ни трябват няколко дни, с цел да преодолеем положението, уточни експертът. Особено сложна е акомодацията, в случай че се лети на изток. Биологичният часовник на всеки субект се приспособява друго, само че постоянно би трябвало време за пренастройка. Проф. Стоянов изясни нагледно дискомфорта при промяна на часовото време, като даде образец с акробат, който върти доста обръчи в избран темп - в случай че ритъмът единствено на един се промени, всички обръчи рухват.
Чаша алено вино дневно е добра доза и даже е потребна за организма, сподели още проф. Стоянов. Той цитира даже италианско изследване, обхванало 18 000 души, съгласно което рискът от деменция и насърчаване на Алцхаймер е по-нисък при мъжете, консумирали до литър вино дневно, а при дамите - до половин.

Професорът цитира и древногръцката мярка за умерена приложимост:

„ Първата чаша е за здраве, втората е за настороение и обич, а третата за сън. Следващите водят до свада, свада и стража ”.

По негови думи междинната дълготрайност на живота нараства в международен проект сред 17 и 30%, усилва се и качеството му.

„ Ние се стремим към безконечна младост, само че истината е, че няма да я реализираме. Трябва да използваме потенциала на нашите гени и биологична съдба, с цел да живеем оптимално дълго и пълноценно ”, счита професорът.

За някои лечебни цели организмът се охлажда, само че е в областта на фантастиката, че човек може да се замрази и след години да се съживи, добави той.

Проф. Стоянов разяснява и леворъките, които са обект на неговата докторска дисертация. При левичарите освен не може да се приказва за особеност, в някои връзки те даже са по-добри от останалите, твърди доктор Стоянов.

„ Това е измерение от асиметрията на мозъчните функционалности. Имаме функционални асиметрии на ръцете, краката, очите, ушите. Леворъките хора освен не са особеност, това е благосъстоянието на разнообразието на природата. И леворъките и десноръките имат своето благосъстояние, само че леворъките са по-добри в някои действия. Те са по-креативни, което се дължи на използването на потенциала на дясното полукълбо на мозъка. Те са по-образни, с математическо мислене. Жените имат по-висока вербална изразителност, защото при тях е изразена левостранната асиметрия ”, разяснява експертът.

Приучаването да се борави с дясната ръка при децата може да докара до неврози и прочувствени разстройства, добави професорът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР