Всеки народ, живеещ изолирано от цивилизования свят, има традиции и

...
Всеки народ, живеещ изолирано от цивилизования свят, има традиции и
Коментари Харесай

Ледена епоха: Защо чукчите менкат жените си? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всеки народ, живеещ изолирано от цивилизования свят, има обичаи и традиции, които наподобяват доста странни за хората от огромните градове, където животът бушува. Днес, когато актуалният свят бързо се трансформира и последователно се увлича в процеса на глобализация, традициите на дребните нации изчезват и стават обект на историята. Някои традиции обаче към момента живеят и озадачават останалата част от обществото. Днес ще приказваме за чукчите и за забавната система на техните фамилни и брачни връзки.

Арктика е сурово място. Там в никакъв случай не са живели доста хора. Ако за млад мъж пристигна времето да се ожени, той няма необикновен избор. Ожени се и не задавай прекалено много въпроси. Ако търсите този, който е благ на сърцето ви, тогава има по-голям късмет, че няма да го намерите и вие ще останете самотни. А да се ожените би трябвало. За да увеличите броя на популацията, да имате помощници в старостта. Така че чукчите не се женят за тези, които дават отговор на характера и лицето им е обичано, а за тези, които се доближават по възраст до тях.

Чукчите встъпват в брак сред родственици посредством продан на дами. Те също по този начин си менкат дамите, когато зетът към този момент е минал несъмнено време като тест и при намиране на друго семейство на дамата. Обменът на дами се случва даже в случаите, когато някой е отвлякъл булката. Ядосаните родственици на отвлеченото момиче биха могли да претендират в подмяна яа някоя от женската половина на фамилията на крадеца като обезщетение за вредите. Можете да разберете гневните родственици. Работни ръце в фамилията постоянно са нужни, като се имат поради изискванията, в които живее чукчите.

Чукчите постъпват по същия метод, когато булката просто избяга от вкъщи си, в случай че й отхвърлят женитба с обичания й. Това обаче се случва доста рядко, защото родителите на младежите приготвят сватбата доста преди сватбената възраст на децата.
Също по този начин фамилията на чукчи може да даде момиче в прилежащото село и в подмяна да получи брачна половинка за сина си.

Ако някой чукча е прекомерно безпаричен, само че въпреки всичко желае да се ожени за някое момиче, което го е привлякло, тогава е задължен да работи интензивно за бъдещия си тъст в продължение на няколко години, с цел да потвърди своята стойност и да завоюва бащата на момичето. И още нещо – в случай че чукча възнамерява да се реалокира, тогава, когато извърши крайния период, той получава момичето, елени, и поема да търси прехраната си. Но в случай че той не възнамерява местне, тогава е осиновен от бащата на булката. В този случай е допустимо той да се ожени за момичето, без да го отработва, той просто става чиновник в фамилията на татко й за цялостен живот.

В по-голямата си част чукчите са моногамни, само че богатите от тях постоянно имат по няколко съпруги. Това е направено по на практика аргументи. Един богат чукча има няколко стада елени, всяко има потребност от контрол, огромен брой служащи би трябвало да бъдат ръководени. В такива случаи първата жена е назначена за началник на домакинската работа, а останалите са нейните помощнички.

При чукчите има някакво сходство на шведско семейство. Те провеждат групови бракове и безусловно разменят съпругите на брачното легло. Това е направено, може би още веднъж заради сложните условия на живот.

Един притежател на елени, който обикаля тундрата, постоянно може да откри заслон и храна по време на стихия в прилежащо село при мъж на брачната половинка си. Децата, родени в подобен брак, се смятат за общи. Груповият брак е избавление за бездетни двойки, защото безплодието на един може да бъде обезщетено от детето на различен. И раждането на дете постоянно е било радостно събитие за чукчата, без значение дали е негово лично или на някой различен.

Ако чукча почине, брачната половинка и децата му стават брачна половинка и деца на по-малкия му брат. Ако няма брат, братовчедът на умрелия или племенникът му се женят за дамата. В същото време, по-големият брат на умрелия е освободен от задължението да се ожени за дамата на брат си и да осинови децата му.
Инфо: pochivka.blitz.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР