Всеки, на когото фалиралата застрахователна компания Олимпик дължи пари, трябва

...
Всеки, на когото фалиралата застрахователна компания Олимпик дължи пари, трябва
Коментари Харесай

Чак през септември ще стане ясно как ще плаща за фалита на Олимпик

Всеки, на който банкрутиралата застрахователна компания " Олимпик " дължи пари, би трябвало да подаде заявление по специфичен формуляр. Това ще стане обаче чак откакто кипърският съд се произнесе по случая, а това ще се случи най-вероятно в средата на месец септември , изясни краткотрайният ликвидатор на застрахователя Павлос Накузи.

Тепърва ще се почистват детайлите по това по какъв начин би трябвало да наподобява въпросният формуляр, както и точните стъпки на процедурата. Всичко ще бъде ясно обяснено и на българската страна. А към този момент " Олимпик " още не е в разпродажба, има иск, който би трябвало да бъде гледан от съда, добави Накузи пред Българското национално радио (БНР).

Съгласно кипърския закон, макар че решението на съда се чака в средата на септември, то влиза в действие със задна дата - от 10 август, когато бе подаден искът за разпродажба.

Всички кредитори, без значение дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по идентичен метод, увери Накузи. Но той сподели и, че според закона в Кипър " приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произлизащи от застрахователните контракти . Това значи искове за обезщетения заради произшествия и искове за възобновяване на застрахователни награди. Двете групи са сложени един до друг след кредиторите . Няма значение дали исковете са в България или Кипър - те се третират по идентичен метод ", бяха думите на кипъреца.

Не компанията, а законът приключи всички застрахователни контракти на " Олимпик " както в Кипър, по този начин и в България, считано от 17 август, посочи краткотрайният ликвидатор.

Повече пострадали от случилото се има в България. В Кипър в бранша на автомобилните застраховки " Олимпик " има към 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Оборотът на в България от тези застраховки доближава към 25 млн. евро, до момента в който в Кипър е под 5 млн. евро. За 2016 година " Олимпик " регистрира близо 14 млн. евро загуби. По време на външния одит на компанията, в отчета, който бе показан при започване на май и провокира слагането ѝ под специфичен режим, не бе доказано съществуването на 210 млн. евро в вложения, депозити и кеш.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР